Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щайнмайер: Западът е виновен за ситуацията в Сирия

27 януари 2017, 19:13 часа • 4442 прочитания

Следващият президент на Германия и вече бивш външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази съмнения в компетентността и правилността на стратегията на Запада в сирийския конфликт, съобщава БГНЕС, позовавайки се на руската информационна агенция РИА-Новости.

"Историята на тази война е хроника на изпуснатите възможности и доказателство за некомпетентността на западните съюзници“, заяви той в интервю за вестник „Зюддойче цайтунг“. Щайнмайер отбеляза, че макар да няма лични симпатии към сирийското правителство, той винаги е смятал за необходимо да се търсят възможности за сътрудничество между президента Башар Асад и Запада.

Въпреки това Вашингтон и Париж отвърнаха на всичките му инициативи с рязка критика, превръщайки Сирия във „въображаема ос на злото“. Ако Западът бе преценил положението по-реалистично и не настояваше за незабавното отстраняване на Асад, още първите срещи по регулирането на конфликта биха довели до напредък“, смята Щайнмайер.

Днес социалдемократът бе сменен като външен министър от бившия вицеканцлер и също бивш партиен лидер Зигмар Габриел. Очаква се на 12 февруари той да бъде избран за президент от Бундестага, след като кандидатурата му бе одобрена от основните политически сили.

 

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес