Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шотландия може би ще проведе нов референдум за независимост през 2021 г.

24 април 2019, 18:41 часа • 2069 прочитания

Правителството на Шотландия скоро ще внесе законодателни инициативи за провеждане на нов референдум за независимост през 2021 година, заяви първият министър Никола Стърджън в сряда. Това предава AFP, цитирана от "Фокус".

„Скоро ще внесе законодателни инициативи, за да определим правилата за всички референдуми“, заяви лидерът на Шотландската национална партия (СНП) пред депутатите в Единбург, като заяви, че това ще бъде свършено до края на 2019 година.

Припомняме, че преди почти 5 години Шотландия проведе референдум за излизане от Великобритания и отговорът тогава беше "не".

Стърджън обаче не за първи път говори за нов референдум. 

Тя е сигурна, че мнозинството в Шотландия иска независима държава, особено след Brexit. "Ние сме в тази позиция, защото не сме независими", каза тя.

"Този демократичен дефицит, при който Шотландия е част от Великобритания, несъмнено кара много хора да погледнат отново на въпроса за Шотландия като независима държава. Мисля, че ще има нов референдум за независимост. И когато това се случи, мисля, че Шотландия този път ще гласува за да стане независима. Това ще бъде начин да защитим нашето място в Европа и да се уверим, че решенията, които оказват влияние върху посоката на нашата страна, се вземат в Шотландия, а не в Лондон", заяви Стърджън преди време.

 

 

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес