Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шокиран от атаката по "Охматдит": Руски пилот издал на украинците 30 военни командири

12 юли 2024, 12:06 часа • 6502 прочитания

Руски пилот е предал поверителна информация на украинското военно разузнаване (ГУР), която е помогнала да се идентифицират 30 командири на руската 22-ра тежка бомбардировъчна авиационна дивизия. Именно тя е извършила смъртоносната ракетна атака по детската болница "Охматдит" в Киев. Според прокуратурата на Украйна решението е взето от висшето ръководство на Русия.

Руският пилот, който е служил в 22-ра тежка бомбардировъчна авиационна дивизия, се е свързал с ГУР на 8 юли - в същия ден, в който Русия порази "Охматдит". Той е предоставил лична информация, включително снимки и други поверителни документи, за 30 руски командири, пишат украинските медии, позоваващи се на свои източници (като Kyiv Independent и UNN).

Още: Зеленски предлага, Путин не иска да говори за мир: Идва още и още оръжие за Украйна (ВИДЕО)

Руският пилот е бил "шокиран" от нападението срещу болницата

Според източниците пилотът е предал информацията чрез украинския чатбот "Дия" в Telegram.

"Той е бил шокиран от нападението срещу детската болница, затова е решил да предаде на украинската страна документи, свързани с дейността на военното му подразделение, както и лични снимки на командния състав", казва източникът на Kyiv Independent.

Това показва, че руското военно командване се е целило в цивилен обект, въпреки че кремълската пропагандна машина отрича да обстрелва граждански цели в Украйна.

Още: "Убийци на деца": Във Вашингтон украсиха руското посолство с огромен надпис (ВИДЕО и СНИМКИ)

Откъде е изстреляна руската ракета?

22-ра тежка бомбардировъчна авиационна дивизия е разположена на летище Енгелс в Саратовска област в Русия, на стотици километри от Украйна. Тази дивизия редовно нанася удари по украинската страна с крилати ракети Х-101, като използва стратегически бомбардировачи. Именно такава ракета попадна директно в детската болница, както се видя на редица видеокадри и на снимки от идентификационните номера от отломките на X-101.

Вижте видео и с отломки от ракета, падащи на територията на търговски център в Киев на 8 юли:

Още: Русия целенасочено е ударила детската болница в Киев с ракета X-101: BILD (СНИМКИ)

По-рано OSINT-анализаторите от групата Molfar обявиха, че са идентифицирали имената на руските военни от военни части № 06987 на летище Енгелс и № 33310 на летище Шайковка, които са били свързани с атаките срещу Киев на 8 юли. Анализаторите припомнят, че на този ден имаше няколко удара срещу украинската столица - между 10:29 и 12:57 ч. - две масирани атаки срещу "Охматдит", както и срещу друго лечебно заведение (клиника "Изида"), три трансформаторни подстанции в Голосиевски и Шевченковски район на Киев и една жилищна сграда.

Още: Сирски обеща да отмъсти за удара срещу детската болница. Огласиха руските пилоти, участвали в атаката (СНИМКИ)

Загинаха 33-ма души и бяха ранени най-малко 121 души. При нападението срещу "Охматдит" жертвите бяха две, включително лекар, а други 32-ма души бяха ранени. Ударът също така разруши една сграда и повреди четири други в болницата.

Още: Русия ползва западни компоненти за типа ракета, поразила детската болница в Киев (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес