Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците отново са отвлекли един от директорите на АЕЦ "Запорожие"

11 октомври 2022, 17:03 часа • 1274 прочитания

Украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом" съобщи, че един от заместник-генералните директори на атомната електроцентрала в Запорожие е бил отвлечен от руските сили.

В канала си в Telegram "Енергоатом" разкри, че "руски терористи са отвлекли заместник-генералния директор по човешките ресурси на АЕЦ "Запорожие" Валерий Мартинюк и местонахождението му не е известно".

Добавя се, че руснаците са изискали личните досиета на служителите на централата, "за да принудят украинския персонал да заработи за "Росатом" (б.а. - руския ядрен оператор) възможно най-скоро".

"Обръщаме се към генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси и към цялата световна общност с призив да предприемат всички възможни мерки за незабавното освобождаване на Валерий Мартинюк от плена на руските окупатори", заявиха от "Енергоатом".

Днес е планирана среща между Гроси и Владимир Путин в Санкт Петербург, обяви по-рано говорителят на руския президент - Дмитрий Песков. Според официалното съобщение двамата ще обсъдят "въпросите за сигурността в Запорожката атомна централа".

По-рано този месец генералният директор на централата Игор Мурашов беше отвлечен от руските военни, но по-късно бе освободен и в момента се намира в контролираната от Украйна територия.

Разузнаването на Украйна твърди, че руските сили в централата принуждават служителите да подпишат договори с руския ядрен оператор "Росатом". Това се случва още откакто Путин официално присвои на хартия и АЕЦ "Запорожие" с указ, след като по-рано анексира Запорожка област към Руската федерация.

Преди дни BBC съобщи, че работниците в АЕЦ-а са били заплашени, че може да бъдат принудени да се бият на страната на окупаторите, ако не подпишат определени документи за трансфер към руския оператор.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес