Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руско издание: Да построим "Северен поток 2" не значи да го използваме

04 януари 2021, 12:56 часа • 1506 прочитания

Да бъде построен "Северен поток 2" не означава, че ще бъде пуснат и използван, пише руското издание svpressa.ru в свой материал.

Участъкът от газопровода вече е построен в изключителната икономическа зона на Германия. Остават 6% в датската икономическа зона. Там ще работи корабът "Фортуна", както и спомагателните съдове "Мурман" и "Балтийски изследовател". Работите могат да започнат на 15 януари. Русия обаче очаква допълнителни проблеми при полагането на останалите общо 140 км тръби (6% от проекта).

През новата 2021 година, газопроводът го очакват не само старите, но и нови трудности. Новите ограничения на САЩ могат да засегнат неговата експлоатация, като създадат сериозни проблеми. Освен съществуващите санкции с очакваните ограничения в отбранителния бюджет за 2021 г., се подготвят още поне три ограничителни законопроекта. Сред тях фигурират санкции за издаване на разрешение за експлоатация и последващо обслужване.

Формулировките в документите все още не са известни, тъй като окончателният текст често се променя. Европейци сега лобират санкциите да засегнат само строителството, което и така е забранено, но намесата е малко вероятна.

Изданието svpressa.ru акцентира на появата на трети проблем: как след въвеждането в експлоатация да се натовари "Северен поток 2" на пълна мощност, след като той попада под действието на газовата директива на ЕС.

Още: Норвежка компания отказа да сертифицира "Северен поток 2"

Превод със съкращения: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес