Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски икономист вярва, че "Газпром" ще наруши американските санкции за "Северен поток 2"

08 януари 2021, 14:10 часа • 2626 прочитания

За заобикаляне на американските санкции при полагане на "Северен поток 2" нищо не може да се измисли, затова "Газпром" възнамерява да ги наруши, защото за Русия дострояването на газопровода е по-важно. Това мнение изказва руският икономически експерт Игор Юшков в интервю за изданието svpressa.ru.

Според него, по всичко изглежда, че Русия по-скоро е готова да пожертва тръбополагащите кораби "Академик Черски" и "Фортуна", ако попаднат под санкциите.

Юшков коментира, че САЩ вероятно разбират, че няма да успеят да спрат полагането на тръбите дори в изключителната икономическа зона на Дания и затова най-вероятно ще се съсредоточат да попречат за сертифицирането на готовия тръбопровод.

В Германия продължават да считат проекта за икономически и не приемат екстериториалните санкции на САЩ, смята руският експерт. В провинция Мекленбург – Предна Померания, където трябва да достигне крайната точка на газопровода, ще бъде създаден фонд в подкрепа на "Северен поток 2". Предполага се, че по такъв начин ще бъдат избягнати санкциите над немските компании, участващи в проекта. Например този фонд ще обоснове претенциите газопроводът да бъде изключен от Третия енергиен пакет, коментира Юшков.

Очевидно "Газпром" ще решава проблемите по строителството, въвеждането в експлоатация и последващо изваждане от Третия енергиен пакет според тяхното конкретно възникване, защото не могат да се предвидят варианти и то с подробности, смята експертът.

По отношение на сертифицирането вече открито се обсъжда дали "Газпром" да купи някоя компания или да създаде руска компания, която да извърши сертифицирането, а после да я пожертва.

"Президентът на САЩ Джо Байдън има възможност да излезе сравнително достойно, ако заяви, че е наследил проблема от предшественика си Доналд Тръмп и да потърси компромисен изход. Дали обаче ще го направи? Едва ли! Той по-скоро още ще укрепи съюза между Москва и Пекин, а когато си даде сметка за това, ще е прекалено късно", казва Юшков.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес