Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска атака взе жертва в Купянск, ето колко цивилни са загинали официално във войната

29 август 2023, 14:21 часа • 1897 прочитания

На 29 август руските сили обстрелваха Купянск, при което загина 45-годишен мъж, съобщи губернаторът на Харковска област Олег Синехубов.

Мъжът е работил като охранител в месопреработвателно предприятие и е бил на работа, когато сградата е била ударена.

Още: Кремъл с нова пропагандна кампания - ето 6-те точки според украинското разузнаване

При нападението са били повредени също жилищна сграда и къща в Купянск. 67-годишен мъж е получил рани от шрапнел, добави Синехубов в "Телеграм".

Колко са официално загиналите цивилни украинци?

От началото на пълномащабната инвазия в Украйна са загинали най-малко 9511 цивилни граждани, съобщи на 28 август Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

В последната си актуализирана информация за жертвите сред цивилното население OHCHR съобщава за 17 206 ранени цивилни, с което общият им брой сред цивилното население достига 26 717.

Още: "Знам как ще свърши тази война": Говори професор по украинска история

От общо 7396 цивилни жертви, регистрирани на контролираната от Украйна територия, повече от половината са загинали в Донецка и Луганска област. В други региони на Украйна са убити 3176 души, цитира съобщението на ООН местната медия Kyiv Independent.

Снимка: "Телеграм"

Освен това 2115 цивилни граждани са регистрирани като убити в частите на Украйна, окупирани от руските сили.

OHCHR добави, че истинският брой вероятно е "значително по-висок", тъй като ООН не може да потвърди информацията от районите, където се водят "интензивни военни действия". Това включва градове като окупирания от Русия Мариупол в Донецка област. В резултат на бруталната тримесечна обсада по-голямата част от града е разрушена и се смята, че са загинали десетки хиляди негови жители.

Още: Москва ще засели в Мариупол 300 хил. руснаци от неблагополучни региони (ВИДЕО)

На 19 август Главната прокуратура на Украйна съобщи, че от началото на пълномащабната инвазия на Русия официално е съобщено за 502 убити украински деца.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес