Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия забранява The Moscow Times като „нежелана“ организация

10 юли 2024, 19:38 часа • 1470 прочитания

Главната прокуратура на Русия определи The Moscow Times като „нежелан“.

По този начин се забранява на всеки да работи с организацията или да има връзки с нея, като се предвижда наказателно преследване.

Това съобщи самата медия в сряда и посочи мотивите на руските власти: „Работата на изданието е насочена към дискредитиране на решенията на ръководството на Руската федерация както във външната, така и във вътрешната политика.“

Прокуратурата обвини The Moscow Times в „публикации, съдържащи недостоверна обществено значима информация, насочена към дискредитиране на дейността“ на правителството по отношение на войната в Украйна.

Определянето като „нежелана“ на практика забранява работата на The Moscow Times в Русия, излага членовете на персонала на риск от затвор и криминализира ангажираността с изданието, включително споделянето на съдържанието му онлайн, пише изданието.

Още: Прокремълска медия нарече Путин обезумял маниак (СНИМКИ)

Властите използват закона за „нежеланите“ организации, за да атакуват независими новинарски издания, правозащитни групи, екологични организации и образователни институции.

"The Moscow Times е основан през 1992 г. в Русия с мисията да доставя независими, висококачествени новини за страната, наскоро възникнала от Съветския съюз, на англоговорящи. Повече от 30 години оставаме верни на тази мисия, разширявайки се с рускоезична услуга през януари 2022 г.", посочват от медията.

"Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна - и последвалото приемане на репресивни закони за цензура по време на война - принуди нашата редакция да отиде в изгнание.

Определянето на The Moscow Times като „нежелан“ е последното от многото усилия за потискане на нашето отразяване на истината в Русия и нейната война в Украйна, включително блокиране на уебсайта ни и назоваването ни като „чуждестранен агент“, подчертава още редакционният екип.

Още: Войната в Украйна през очите на руските медии

"Присъединяваме се към дълъг списък от висококачествени независими медии, които също бяха обявени за „нежелани“, включително Meduza, Dozhd, Novaya Gazeta Europe, The Insider, IStories, Proekt и др.", припомнят редакторите.

"Това определяне ще направи още по-трудно за нас да вършим работата си, излагайки репортерите и сътрудниците в Русия на риск от наказателно преследване и карайки източниците още повече да се колебаят да говорят с нас.  

Ние отказваме да се поддадем на този натиск. Отказваме да замълчим. 

Разчитаме на подкрепата на всички вас, нашите читатели, за да ни помогнете да продължим работата си и да се противопоставим на Кремъл", пише още екипът на изданието.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес