Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия удължи задържането на репортера Еван Гершкович до края на август

23 май 2023, 19:25 часа • 1101 прочитания

Русия удължи с три месеца задържането на Еван Гершкович, журналист от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович. Той беше арестуван през март за предполагаем шпионаж - обвинение, което той отрича.

Срокът на предварителното задържане на Гершкович трябваше да изтече на 29 май, а изслушването в Москва за удължаване на срока се проведе при закрити врата. "Съдът удовлетвори искането на следователя за удължаване на задържането до 30 август", съобщиха руските медии, като се позоваха на пресслужбата на съда, предаде БГНЕС.

Москва твърди, че чувствителността на обвиненията в шпионаж означава, че процесът трябва да се проведе при закрити врата и съдебните документи не се оповестяват публично.

Гершкович, който преди това е работил за АФП, е първият чуждестранен журналист, арестуван в Русия по обвинения в шпионаж след разпадането на Съветския съюз. Той отрича обвиненията, както и WSJ и американски официални лица.

Гершкович е задържан в московския затвор "Лефортово", който е известен с това, че задържаните са в почти пълна изолация. Посланикът на САЩ Лин Трейси посети Гершкович в средата на април и заяви, че репортерът е "в добро здраве". Оттогава руските власти са отказали две консулски посещения на Гершкович в рамките на визов спор със САЩ, свързан с руски журналисти.

Още по темата Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес