Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще счита урановите снаряди за Leopard 2 за "ядрени бомби", предупреди дипломат

25 януари 2023, 20:46 часа • 32985 прочитания

Доставката на снаряди с ураново ядро, каквито могат да бъдат използвани за танковете "Leopard 2" и за бойните машини на пехотата (БМП) "Bradley" и "Marder", ще се считат от Русия за "мръсни ядрени бомби". Това предупреди Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията.

„Ние предупреждаваме западните спонсори на киевската военна машина да не насърчават ядрени провокации и шантаж", каза той в най-добрите традиции на кремълската пропаганда, а РИА Новости го цитира. 

По думите му такива снаряди били използвани в Югославия и Ирак, което довело до заразяване на съответните райони.

ОЩЕ: Русия тества удар по САЩ с хиперзвукова ядрена ракета "Циркон" 

"Ако Киев бъде снабден с такива снаряди за тежката военна техника на НАТО, ние ще считаме това за използване на "мръсни" ядрени бомби срещу Русия с всички произтичащи от това последици", заплаши дипломатът, говорейки на Форума на ОССЕ за сътрудничество в областта на сигурността.

Освен това Гаврилов заяви, че Берлин е направил "съзнателен избор германските танкове с кръстове на бронята отново да тръгнат в атака срещу руските войници“. И завърши, че руската армия щяла да унищожи тези бойни машини, както сега се случвало с останалото оръжие на НАТО.

ОЩЕ: Нито един унищожен танк "Ейбрамс": Спомен от боевете със съветски танкове в Ирак (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес