Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще издава сертификати на ваксинирани с чужди ваксини след тест за антитела

13 декември 2021, 13:28 часа • 1349 прочитания

Хората, които са преболедували COVID-19, но не са правили PCИ тест могат да направят изследване за антитела и да получат сертификат, ако са боледували след 1-ви януари 2021 година. Това съобщи вице-премиерът на Русия Татяна Голикова.

"На хората, които имат положителен тест след 1 януари 2021 години и на които не е била поставена диагноза  ще бъде предложено да направят изследване за наличието на антитела. При това ще измерваме антителата от гледна точка на тяхното количество и ще получаваме резултат "да" или "не". Тези данни ще се сравнят с базата на положителните тестове и при съвпадение на PCR тест и данни за наличие на антитела, получени сега ще бъде издаван съответния документ, че е преболедувал. Срокът на действие на сертификата ще бъде една година."

Голикова уточни, че хората, които не са правили PCR тест, но предполагат, че са преболедували също ще може да направят изследване за антитела и в случай, че бъдат установени такива ще им се издаде сертификат, но със срок от половин година.

Видове антитела срещу COVID-19 - кога се образуват и как действат

Тя допълни, че в момента много се коментира нивото на антителата: "Ние специално изпратихме запитване до Световната здравна организация. Нито СЗО, нито която и да било страна не измерват количеството на антитела и не установяват по антителата достатъчно ли е или не нивото на защита."

Голикова допълни, че руснаците, ваксинирани с чуждестранни ваксини срещу коронавирус ще могат да получат сертификат за ваксиниране след изследване на антитела. Той ще е с валидност 6 месеца.

Същия сертификат ще могат да получат и ваксиниралите се със "Спутник V" граждани на Русия, които се намират в чужбина, а именно - Абхазия, Южна Осетия, Донецка и Луганска народни републики. 

Доц. Снежина Михайлова: Абсолютно сигурно е, че наличието на антитела доказва прекарана инфекция

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес