Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия покани талибаните да споделят опита си в образованието: След като забраниха на момичетата да учат

09 юни 2024, 10:17 часа • 2668 прочитания

Руското министерство на образованието покани терористичното движение "Талибан" (все още забранено в Русия, но вероятно с тенденция да бъде извадено от този списък) да вземе участие във форум, посветен на предизвикателствата в образователната сфера. Събитието под наслов "Оформяне на бъдещето" ще се състои в столицата на Република Татарстан - Казан. 

Талибаните, които след идването си на власт в Афганистан през 2021 г.,  забраниха на момичетата да учат в средни училища и ВУЗ-ове и дори само да присъстват в университетите, включително в качеството на преподаватели, сега ще обменят опит с колегите си в руското просветно министерство, както и с представители на Китай, Беларус, Иран, Индия, Киргизстан, Бразилия, Мексико и някои други страни, които ще участват на форума. Общо 20 "приятелски на Русия страни" са потвърдили участието си в събитието, информира местният ежедневник "Казан".

Още: Казахстан извади талибаните от списъка на терористичните организации

Припомняме, че други забрани, засягащи жените в Афганистан и въведени след преврата на "Талибан", са забраната да излизат от вкъщи без бурка, да посещават паркове, басейни, фитнес зали, а ако се прецени, че изневеряват, наказанието е публична смърт чрез пребиване с камъни.

Още: Путин: Искам в ударни срокове Русия да е сред най-роботизираните икономики, трябват ни спешно 100 хил.робота (ВИДЕО)

Талибанската делегация на форума ще включва афганистанския министър на висшето образование Неда Мохамад Надим и министъра на образованието Хабибула Ага Хакани, пише телеграм каналът Baza.  

Русия е твърдо решена да укрепи връзките си с талибаните. Друга талибанска делегация пък, водена от министъра на труда и социалните отношения Абдул Манан Омари, присъства и на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Русия за талибаните: Не са вече терористи, каним ги в Санкт Петербург

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес