Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия поема председателството на Съвета за сигурност на ООН - какво да очакваме?

24 април 2023, 09:40 часа • 2058 прочитания

Въпреки противопоставянето на страните членки на ООН - руският външен министър Сергей Лавров ще председателства заседанието на Съвета за сигурност на ООН в понеделник, 24 април. Но според руски официални лица той не планира да се срещне с американския си колега - държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, в рамките на заседанието.

Москва засили реториката си в дипломатическия спор с Вашингтон, като в навечерието на срещата поиска от САЩ да одобрят разрешителни за руската делегация.

Лавров ще се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк тази седмица, където се очаква лидерите да обсъдят зърнената сделка. Москва заплашва да я прекрати, ако страните от Групата на седемте (Г-7) забранят износа за Русия.

ООН е свикнала със странности, абсурди и известна доза лицемерие, но този месец, след като Русия пое ротационното председателство на Съвета за сигурност и го използва, за да защити войната си срещу Украйна, настъпват епични времена, пише Politico в свой анализ.

Кремъл вече проведе заседания, на които представи отвличанията на украински деца като "защитна мярка" и обвини западните държави, че са безотговорни по отношение на контрола на въоръженията, като изпращат оръжия на Киев.

ОЩЕ: България също: 49 страни в Съвета за сигурност на ООН осъдиха Русия за депортацията на украински деца

"Опитват се да ни тролят", казва американски служител пред медията, като описва руската тактика в ООН. "Те избират теми, в които знаят, че са съсредоточени някои от най-ужасните им действия в тази война, и се опитват да обърнат наратива наопаки. Ние няма да се поддадем на това".

Това е "неприятен момент в дипломацията", добавя Питър Йео - старши вицепрезидент на Фондацията на ООН, който следи отблизо работата на световната организация. В дългосрочен план, прогнозира той, "не мисля, че това ще се отрази добре".

Междувременно Лавров изрази недоволство, че САЩ не са издали визи на руски журналисти, които са искали да го придружат в ООН. Руски официални лица се заканиха да предприемат ответни мерки срещу американските журналисти в Русия. "Няма да забравим... няма да простим това", заяви Лавров.

Съветът за сигурност е най-мощният орган на ООН. Правомощията му включват всичко от разпореждане на мироопазващи мисии до налагане на санкции и предаване на дела за военни престъпления на международни съдилища. А руският диктатор Владимир Путин е издирван от Международния наказателен съд в Хага именно за военни престъпления - систематично депортиране на украински деца.

Редът на Русия в председателството е резултат от отдавна установени правила - председателството на Съвета за сигурност се сменя всеки месец между 15-те членове в зависимост от това къде се намират имената на техните държави в английската азбука. Страната, която председателства, може да определи дневния ред на месеца, като избере темите. Като цяло обаче председателите на съветите свикват заседания по теми, които не харесват, когато другите членове поискат това.

Все пак председателството на Съвета е идеална платформа за Русия, която се опитва да убеди много държави или да подкрепят войната ѝ в Украйна, или да избягват предприемането на каквито и да било значими действия за подкопаване на Москва.

Русия - един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност, които имат право на вето - за последен път е председателствала Съвета през февруари 2022 г. - месеца, в който започна пълномащабната си инвазия в Украйна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес