Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия обяви замразяването на руските активи за "една от най-големите кражби" в историята

30 юни 2022, 10:41 часа • 1476 прочитания

Замразяването на руски активи е една от най-големите кражби в историята. Това съобщи в четвъртък, 30 юни, заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Александър Венедиктов.

„Нека наречем нещата с истинските им имена - замразяването на руските активи е една от най-големите кражби в историята. И парадоксът е, че организаторите на това престъпление са същите хора, които преди това поеха отговорност за поддържането на световната икономическа архитектура. Все едно да помолиш лисица да пази кокошарник“, каза Венедиктов в интервю за РИА Новости.

Той също така прогнозира, че това ще доведе до унищожаването на Бретън-Удската система (международна система за валутните курсове и търговските разплащания - бел.ред.).

Изданието изброява някои от държавите, в които като част от западната санкционна политика срещу Москва, са замразени руски активи на значителна стойност.  Например ден по-рано Министерството на финансите на Съединените щати съобщи, че през последните 100 дни САЩ са замразили или блокирали 330 милиарда долара руски активи. Според съобщение на ирландските власти пък от 21 юни там замразените руски активи се оценяват на 1,72 млрд. евро. Канадският сенат от своя страна дори одобри конфискацията и продажбата на замразените руски активи. На 22 май Австрия замрази активи на руснаци в размер на 254 милиона евро по 97 сметки. А на следващия ден властите на Естония, Словакия, Латвия и Литва иззеха руски активи, които по-късно ще бъдат използвани за възстановяване на Украйна.

ОЩЕ: Кремъл: Предполагаемият фалит на Русия е пълна лъжа и самореклама на Запада 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес