Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Риши Сунак ще призове Г-7 да даде далекобойни оръжия на Украйна

24 февруари 2023, 04:00 часа • 2189 прочитания

Британският министър-председател Риши Сунак ще призове партньорите от Г-7 да доставят оръжия с по-голям обсег на действие на Украйна. Той ще настоява и за по-бързи действия при предоставянето на военна помощ, става ясно от прессъобщение на Даунинг стрийт в четвъртък. 

На виртуалната среща на Г-7 в петък Сунак също се очаква да повтори предложението си за британска подкрепа към страни, които са в състояние да предоставят изтребители на Украйна, "за да помогнат в непосредствения конфликт". Това става в момент, когато Обединеното кралство се готви да достави оръжия с по-голям обсег на Киев.

МВнР на Украйна: Решението на западните партньори за далекобойни оръжия вече е взето

„За да спечели Украйна тази война – и да ускорим този ден, те трябва да получат решаващо предимство на бойното поле. Това ще е необходимо, за да се промени начинът на мислене на Путин. Това трябва да е наш приоритет сега. Вместо постепенен подход, трябва да се движим по-бързо по отношение на артилерията, защитата и противовъздушната отбрана“, се очаква да каже Сунак. „Идните седмици ще бъдат трудни за Украйна, но ще бъдат трудни и за Русия. Те отново ще ескалират действията. Така че сега е моментът да подкрепим плана на Украйна за превъоръжаване, прегрупиране и офанзива“, се казва още в прессъобщението. 

Великобритания първа ще даде по-далекобойни оръжия на Украйна (ВИДЕО)

Премиерът ще приеме членове на украинските въоръжени сили на Даунинг стрийт в петък сутринта. „Тъй като отбелязваме една година от избухването на пълномащабна война на нашия континент, призовавам всички да размишляват върху смелостта и храбростта на нашите украински приятели, които всеки час оттогава се борят героично за страната си“, планира да обяви премиерът. Предвижда се точно в 11 часа местно време да има минута, посветена на тъжната годишнина.

"Гордея се, че Великобритания застана рамо до рамо с Украйна в този ужасяващ конфликт. Докато стоя със смели украински войници пред Даунинг стрийт днес, мислите ми ще бъдат с всички онези, които са направили най-голямата жертва за защитят свободата и върнат мира в Европа“, ще каже още той. Очаква се също така Сунак да окачи син и жълт венец на вратата на Даунинг Стрийт 10.

Още по темата Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес