Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радикален ислямски свещеник със собствена армия се опитва да купи шотландски остров: Ето защо

29 юли 2024, 21:32 часа • 1919 прочитания

Живеещият в Лондон радикален шиитски проповедник Шейх Ясер ал-Хабиб и неговите последователи водят преговори за покупката на шотландския остров Торса. Ако придобият острова, тяхната цел ще бъде да го превърнат в тренировъчна военна база и да създадат там ислямска държава, живееща според законите на шариата.

Островът с площ от 271 акра се предлага за продан от компанията Savills, като началната цена е за над 1 500 000 британски лири, съобщи Daily Mail. На острова има една ферма, но той няма постоянни жители от над 50 години. 

Ал-Хабиб е собственик на шиитския телевизионен канал Fadak Shii Islam, както и основател на Съюза на служителите на Махди - организация, която управлява мрежа от тренировъчни лагери за бойци и която през 2022 г. атакува различни чуждестранни посолства на религиозна основа, включително това на Азербайджан и на Саудитска Арабия. Всичко това той управлява от своя "глобален щаб", разположен в живописното село Фулмър в Южен Бъкингамшир.

Още: Германия не разбра как талибански лидер дойде да проповядва, нидерландски министър се снима с него

Телевизионният му канал също е бил многократно разследван за разпалване на религиозна омраза във Великобритания и в арабския свят между шиити и сунити.

Ал-Хабиб получи убежище в Обединеното кралство преди две десетилетия, след като прекара близо три месеца в затвора в родния си Кувейт заради обида на сунитската вяра.

The Daily Mail съобщава, че Ал-Хабиб призовава последователите си в специално видео да направят дарения, за да съберат 3,5 милиона британски лири - така мюсюлманите "от цял ​​свят" щели да получат визи, за да живеят в новата си "родина" докато очакват появата на своя месия Махди.

Собственикът на острова е заявил, че няма да го продаде на шиитски радикал със собствена армия. Местните жители от околните острови също протестират. Въпреки това островът все още се продава.

Още: Доклад: Десните екстремисти са реална заплаха в Белгия

Франция арестува сирийски ислямист, вкаран в страната като студент по еразъм

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес