Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин задълбочава сътрудничеството си с режима в Иран

12 януари 2023, 01:15 часа • 2681 прочитания

Руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с иранския президент Ебрахим Раиси. Двамата са обсъдили войната в Сирия, както и двустранното сътрудничество, съобщи пресслужбата на Кремъл в сряда. В изявлението на Кремъл не се уточнява дали Путин и Раиси са обсъждали войната в Украйна, уточнява CNN.

В резултат на разговора лидерите се споразумяли за „по-нататъшно разширяване на целия спектър от двустранно сътрудничество“ между Русия и Иран и реализиране на „взаимноизгодни проекти в енергийния, транспортния и логистичния сектор“.

ОЩЕ: "Човешкият живот няма цена": Минимум седем пъти по-скъпи са ПВО-ракетите от иранските дронове, които свалят над Украйна

„При обсъждането на международни въпроси и двете страни дадоха положителна оценка на установената тясна координация в рамките на процеса от Астана, който играе ключова роля в сирийското уреждане“, се казва в официалното съобщение, публикувано в официалния канал на Кремъл в Telegram. „Беше изразено намерението за продължаване на сътрудничеството с цел нормализиране на ситуацията в Сирийската арабска република и възстановяване на нейната териториална цялост.

Припомняме, че през последния месец зачестиха руските атаки с ирански дронове срещу Украйна. И макар официален Техеран да отричаше, че е предоставил такива машини, те все по-често се използват за нападения срещу украинските градове. До момента атаките с дронове са неуспешни, като украинската противовъздушна отбрана на практика е свалила всички, изстреляни по територията на страната.

ОЩЕ: САЩ обмислят допълнителни начини за ограничаване на иранското производство на дронове

Според анализатори, обаче, дроновете са много по-евтини от ракетите за противовъздушна отбрана, с които Киев се защитава и така Москва цели допълнително изтощаване на ресурсите на Украйна. 

Следете развитието на войната в Украйна тук

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес