Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин също реши: Повече пари, ако се запишеш войник. Заден ход за смартфоните в руската армия

31 юли 2024, 12:26 часа • 1554 прочитания

От 1 август до 31 декември, 2024 година, всички руски и чужди граждани, които подпишат минимум едногодишен договор за служба в руската армия (и с уточнение, че ще ходят да се бият в Украйна), ще получат еднократна премия от 400 000 рубли от руския федерален държавен бюджет. Това постановява с указ 644 издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Увеличението на премията е в тон с доста по-големи увеличения, които обявиха редица руски области и региони. Те обаче се плащат от бюджета на съответната област/регион. "Шампиони" засега са Москва-град и Московска област, с еднократни премии за влизане в руската армия от 1 900 000 рубли и 1 800 000 рубли съответно (Санкт Петербург също вдигна премията от 1 300 000 рубли на 1 800 000 рубли) - т.е. премията на Путин е в пъти по-малка (дали защото толкова пари има или защото е скъперник, всеки сам да си прецени: Основната лихва в Русия ще отиде нагоре - храните поскъпват*). Дори в Чукотка еднократната премия за "честта" да станеш пушечно месо на Путин в Украйна стана 500 000 рубли т.е. увеличение със 100 000 рубли - каза го в официалния си канал в Телеграм ръководителят на Чукотски регион Владислав Кузнецов. Отделно, пак в поне 9 руски области, се дават пари ако успееш да убедиш някой друг да се запише в руската армия: С указ на Путин: Русия започна третия етап от ядрените си учения (ВИДЕО)

Назад с дисциплината

Междувременно, комисията по военните въпроси в руската Дума реши, че ще прави нови поправки в приетия прясно-прясно закон, с който се забранява употребата на лични смартфони, мобилни и технологични устройства в руската армия. Идеята на забраната беше, че използването на лични технологични средства не е сигурно и може да бъде засечено от украинската армия - само че редица руски военни блогъри възроптаха и то с аргумент, че така руското военно министерство иска да прекрати практиката да се заснемат видеоклипове, показващи истории за жалката ситуация, в която се намират руските въоръжени сили и която лъсна с пълна сила във войната в Украйна.

Руското издание "Важни истории" публикува писмото, с което се предвижда "доработка" на закона и то още днес (31 юли). Препоръчва се процедурата да бъде върната на второ четене - гласуването стана светкавично. Вече няма да се наказват военнослужещи, които използват лични смарфони или други джаджи за изпълнение на задълженията им в армията "по начина, установен от нормативните правни актове на федералните изпълнителни органи или федералните държавни органи, които отговарят за военната служба съгласно руския федерален закон": Държавната дума одобри изпращането на руски военни в карцер за използване на смартфони на фронта

Вече има и подигравки колко бързо руските депутати са решили да дадат назад. "Няма начин в съвременна война без джаджи срещу тях (укаинците) - тези, които имат западни технологии, чийто Starlink лети, те имат всичко. Отнемате ни и това, което не ни давате вие. Трябва да се бием в името на войната, а не в името на победата, така ли излиза" - този въпрос на руски артилерист, записан на видео, усилено се разпространява в т.нар. Z-канали. Възмущението е именно заради отнемането на смартфоните: Украинските партизани в акция: За малко онлайн ласки руски войник подпали склад с боеприпаси

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес