Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

16 май 2024, 16:52 часа • 1831 прочитания

Проруският молдовски олигарх и политик Илан Шор съобщи, че наскоро е получил руско гражданство.

„Подадох документи. Така че от днес съм и гражданин на Руската федерация, наред с всичко останало", каза той, цитиран от контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС.

Няма да се откаже от израелското си гражданство

В същото време Шор отбеляза, че няма да се откаже от израелския си паспорт. „Израел е моята родина, аз съм роден там“, каза олигархът и добави, че не пребивава постоянно в Русия.

Кой е Илан Шор и защо е голямото оръжие на Путин в Молдова?

Илан Шор е замесен в най-голямата банкова измама в историята на Молдова. Тя нанесе щети в размер на около един милиард долара на трите най-големи търговски банки в бившата съветска република.

Проевропейското правителство в Кишинев успя да потърси сметка на Шор. Олигархът бе осъден на 7,5 години затвор и избяга в Израел. Преди това той бе закрилян от друг олигарх - Владимир Плахотнюк, който до 2019 г. е лидер на "Демократическа партия на Молдова" и контролира политическата власт в страната.

Шор е обект на санкции от страна на ЕС за „дестабилизация и подкопаване на суверенитета на Молдова“, а също така е санкциониран от САЩ. Очевидно в координация с Русия, олигархът започна да организира протести срещу проевропейския молдовски кабинет заедно с хора от партията си.

Още: Платени протести и кражба за милиарди в Молдова: кой е Илан Шор?

С партията му "Шор" се разигра дълга конституционна сага - първоначално парламентът на Молдова я обяви за противоконституционна, но след редица обрати Конституционният съд позволи на политиците от "Шор" да участват в предстоящите президентски избори в края на 2024 г. и в парламентарния вот през лятото на 2025 г.

Още: Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Всичко това повдига сериозни тревоги, ако човек се вслуша в думите на ръководителя на молдовското разузнаване Александру Мустеата от началото на март тази година. Той заяви, че Москва ще използва хибридна война, за да установи доминантно проруско влияние в парламента след изборите през 2025 г. Освен това, твърди Мустеата, Кремъл ще опита да се намеси с всички сили и в референдума за членство в ЕС на Молдова. Именно по тази тема шефът на разузнаването спомена името на Илан Шор: "Мрежата на Шор ще има за цел да подкопае резултатите от референдума за ЕС".

Още: Русия с мащабен план да спре Молдова за ЕС и да превземе властта: Молдовското разузнаване

Новата коалиция на Шор - козът на Кремъл срещу Кишинев

В края на април Илан Шор създаде нов проруски партиен блок „Победа“, в който влиза и срещналата се наскоро с Владимир Путин губернаторка на автономния регион Гагаузия – Евгения Гуцул. Олигархът обяви намерение формацията да издигне кандидат за президентските избори на 20 октомври 2024 г.

Алиансът около Шор бе сформиран в руската столица Москва на среща на молдовски опозиционни политици. В него влизат партията "Шор", Партията на възраждането, "Шанс", "Алтернативни сили за спасение на Молдова" и "Виктория".

Още: Най-голямото оръжие на Путин в Молдова създаде нова партия, гледа към президентския вот

37-годишният Илан Шор заяви, че ще изпълнява функциите на председател на изпълнителния комитет на блока. Той заяви, че блокът има за цел да подобри отношенията на Молдова с Русия и ръководените от Москва Евразийски икономически съюз и Общност на независимите държави (ОНД), както и да се застъпи срещу присъединяването на Молдова към Европейския съюз.

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в създаването на блок "Победа", а при връщането си от Москва проруски политици, участвали на срещата, бяха задържани и им бяха конфискувани големи суми.

Още: 1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес