Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пучдемон ще даде пресконференция в Брюксел

31 октомври 2017, 12:53 часа • 1568 прочитания

Отстраненият от власт каталунски лидер Карлес Пучдемон ще даде пресконференция от Брюксел, където пристигна в понеделник

Очаква се събитието да започне в 13.30 часа местно време.

По-рано днес испанските власти закриха официалния сайт на отстранения от длъжност лидер на каталунското правителство Пучдемон и портала, свързан с останалите вече бивши членове на регионалното правителство, съобщи испанският в. „А Бе Се”.

В петък регионалният парламент в Каталуния одобри едностранно обявяване на независимост от Испания. След това испанският сенат гласува с голямо мнозинство за активиране на член 155 от конституцията на кралството за ограничаване на самоуправлението на Каталуния.

След гласуването в Мадрид испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е взето решение за отстраняване на лидера на Каталуния Карлес Пучдемон и членовете на правителството в Барселона. Освен това, Рахой разпусна парламента на Каталуния и свика предсрочни избори в областта на 21 декември.

В Белгия Пучдемон се е срещнал с адвоката Пол Бекар, който преди е представлявал интересите на членове на баската сепаратистка организация ЕТА, съобщи в. „Вангуардия“, позовавайки се на самия адвокат.

„Да, аз съм адвокат на Пучдемон, ако му потрябва правна защита, ще го представлявам“, каза юристът. Той не изключи възможността Пучдемон да поиска убежище, но не се ангажира с прогноза дали това ще стане и какъв би бил евентуалният резултат.

Бекар подчерта, че в Белгия решение по такива въпроси се взема не от правителството, а от независим орган – генералният комисар по въпросите за предоставяне на убежище.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес