Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пречат ни: 8 от 10 руснаци се оплакват от прекомерния брой мигранти

14 октомври 2024, 13:21 часа • 855 прочитания

Огромна част от руснаците (80%) смятат, че в техните региони има твърде много работници мигранти. Това показват данните от проучване, проведено от онлайн платформата за набиране на персонал hh.ru. 

62% от анкетираните смятат, че трудовата миграция е вредна за руските региони и само 13% я смятат за полезна. 56% от анкетираните отбелязват, че работниците мигранти заемат местата на местните жители. В същото време едва 39% от руснаците са готови да заменят чуждестранните работници, а 28% казват, че категорично няма да го направят, цитира изследването РБК.

Още: Мигрантският натиск към гръцките острови се засилва

Само 4% от анкетираните смятат, че е нужно да се наемат още повече чуждестранни служители - така мислят главно IT специалисти, както и работещите в сферата на маркетинга, търговията на дребно, туризма, ресторантьорството и добива на суровини.

Недоволни от това, че мигрантите заемат работни места, са най-вече работещите в транспорта, автомобилния бизнес, охраната и строителството. 

Тръмп иска смъртно наказание за мигранти, които убиват американци

Повече от половината от анкетираните руснаци (58%) смятат, че мигранти биват наемани на места, където условията не са подходящи за местните жители; 59% от анкетираните смятат, че трудът на чужденците излиза по-евтино за работодателите. Половината от анкетираните също така смятат, че наемането на мигранти е по-изгодно за работодателите, тъй като те по-трудно могат да защитят правата си.

Преди дни бе съобщено, че повече от половината (53%) от руските компании съобщават за недостиг на чуждестранни работници, а 46% отбелязват, че са "донякъде" доволни от текущите нива на наемане на мигранти.

Димо Гяуров: В Европа назрява разбирането, че трябва да преминем от пропускането на мигрантите към отбраняване на границите

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес