Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повечето румънци вече не ги е страх от COVID

11 септември 2024, 10:26 часа • 556 прочитания

През лятото и по време на отпуските се появиха нови и нови случаи на COVID-19, но румънците вече възприемат болестта без притеснение. Проучване на социологическата агенция „Ривийл маркетинг рисърч“ (Reveal Marketing Research) показва, че 55% от румънците вече не възприемат COVID-19 като заплаха въпреки тревожното нарастване на случаите на заразяване, съобщава телевизия Диджи 24.

Без тест

Данните от изследването показват, че през последните три месеца 29% от румънците са имали симптоми, които биха могли да се дължат на COVID-19, но не са се тествали. 9% от участниците в допитването са споделили, че са имали ковид, потвърден с тест, предаде БТА.

„Фактът, че една трета от румънците са имали симптоми на COVID-19 през последните три месеца, но са избрали да не се тестват, показва спад във възприемането на коронавуриса като заплаха“, коментира изпълнителният директор на „Ривийл маркетинг рисърч“ Мариус Луикан.

Без тревога

55% от румънците, участвали в проучването, са заявили, COVID-19, не ги тревожи изобщо или малко. Това отношение се наблюдава по-често при мъжете – 59% спрямо 52% при жените, при младежите на възраст между 18 и 24 години и при децата под 18 години.

34% от участниците в проучването са изразили умерено безпокойство от риска от заразяване, а 11 на сто – голямо безпокойство.

53% от участниците в проучването познават хора, които са се заразили с вируса на COVID-19 през последните три месеца, показват още данните на „Ривийл маркетинг рисърч“. При 41% от заразените симптомите са били умерени, при 34 на сто - леки, а при 11% - тежки, сочат данните на социологическата агенция.

Превенцията

По отношение на мерките за превенция на COVID-19 като носене на маски, социална дистанция, дезинфекция и пр., голяма част от румънците споделят, че ги спазват частично (45 процента). Според 23% от анкетираните мерките за превенция не са необходими, 18 на сто ги пренебрегват в голямата си част, а 14 процента ги спазват стриктно.

67% от румънците не очакват рестриктивни мерки през следващите месеци въпреки нарастването на броя на заболелите от COVID-19. Седем от 10 румънци казват, че не обмислят ваксинация, за да избегнат заразяване, показва още проучването.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес