Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помилвани от Зеленски: Колко бивши украински затворници се бият на фронта?

19 май 2023, 09:54 часа • 2840 прочитания

Наказателният кодекс на Украйна позволява във военно време да бъдат освободени осъдени лица с изключение на такива за тежки престъпления. Помилваните имат право да служат в армейските части.

Украинското издание "Фокус" е отправило запитване до президентския офис на Володимир Зеленски колко затворници са били помилвани през 2022 г. с указ на президента на Украйна. Отговорът на Министерството на правосъдието на страната гласи - 363 осъдени, които са изявили желание да служат в защита на Украйна. Информацията за частите на Въоръжените сили на Украйна, в които служат помилваните затворници, не е известна на служителите в президентската канцелария, става ясно още от получения документ.

В отговора на министерството изрично се уточнява: „Затворниците, които се намират в институциите на Държавната пенитенциарна служба на Украйна, не са участвали в работата по осигуряване на отбранителни мерки и премахване на последствията от военните действия“.

Редът за вдигане на мярката за неотклонение на затворници, за да изпълняват военна служба по време на мобилизация, се определя с нормите на Наказателния кодекс, допълват от ведомството.

ОЩЕ: Украинският посланик в Париж поиска извинение от френска телевизия за шегата с „цирка на Зеленски“

Данни за 2023 г. Министерството на правосъдието на Украйна не е предоставило на редакцията на изданието. 

През март 2022 г. Зеленски подписа закон за изменение на Наказателния кодекс на Украйна, който дава възможност да бъдат амнистирани определени категории осъдени лица в условията на всеобща мобилизация. Амнистия не се предвижда за осъдени за тежки престъпления.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес