Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша забрани на самотните жени да забременяват чрез инвитро

30 октомври 2019, 16:55 часа • 2154 прочитания

Полякините, които нямат интимен партньор, нямат право да забременеят чрез асистирана репродукция – до това доведоха строгите политики на консервативната католическа партия "Право и справедливост", която е на власт.

Едно от първите ѝ действия през 2015 г. бе да увеличи размера на детските помощи, но в същото време да спре да финансира инвитро процедури от държавния бюджет.

През юни тя успя да прокара още ограничения – сега те не просто се плащат от пациентите, а е необходимо за провеждането им да се вземе декларация от бъдещата майка и бъдещия баща, които обещават да поемат правна и финансова отговорност за все още несъздадените деца, предаде Дневник.

Новият закон поставя в правен вакуум жените, които се опитват да забременеят чрез инвитро с донорска сперма. Една от тях е Ирена (името е сменено) – жена, интервюирана от сп. "New Yorker", която се опитва да има дете от 2012 година насам, когато ограниченията не са били толкова строги.

По време на втората си процедура през 2015 г., тя се сдобива с 6 ембриона, от които замразява 4. Трансферът на другите два е успешен, но жената губи бременността си в десетата гестационна седмица.

А сега, според новия закон, тя няма право на достъп до останалите четири, освен ако мъж не се подпише на исканата декларация. Нещо повече – неизползваните ембриони ще бъдат дарени на безплодна хетеросексуална двойка, ако не бъдат използвани в рамките на 20 години.

Правителствата имат интерес да защитават човешкия живот, пише "New Yorker" - заради това са забранени убийствата, цигарите са обложени с акцизи, да се носи колан при возене в кола е задължително...

Полското правителство отдавна твърди, че носи отговорност и за живота, който според него започва от зачеването. По темата за абортите тази защита има превес пред правото на жената, която желае да прекрати бременността си.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес