Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Покоен математик „подкрепил“ войната в Украйна в открито писмо на университета в Санкт Петербург

11 март 2022, 10:10 часа • 3904 прочитания

Покоен математик се озовал в списъка на подкрепилите войната в Украйна служители на Санктпетербургския университет. Името на член-кореспондента на Руската академия на науките Виктор Плис, починал през януари 2019 г., било на 650-о място в откритото обръщение в подкрепа на войната, подписано от 756 служители, но вече е отстранено.

От името на Виктор Плис били подкрепени действията на руското правителство и критикувани пацифистите, съобщава изданието The Insider.

Откритото обръщение в подкрепа на войната било публикувано на 5 март и към момента има вече 756 подписа. В текста се посочва, че „реалистичният поглед върху настоящата ситуация в световната политика“ позволява на подписалите да бъдат уверени, че „руското правителство и армия не се противопоставят срещу братския украински народ“.

„В нашето общество сега силно зазвучаха гласовете на „пацифисти“, които много години не забелязваха продължаващата война, гласовете „за мир“ и срещу Правителството“, се казва в текста на обръщението.

Авторите твърдят, че страната е загубила всички войни в историята на Русия поради вътрешни разногласия.

„Така, за съжаление, се е случвало неведнъж в нашата история. Всички войни, загубени от Русия, тя загуби сама поради вътрешни разстройства. През 1854 г., когато европейската коалиция обкръжи империята от всички страни, по това време руската образована публика пиеше шампанско за нашите поражения. Така беше и през 1905 г., когато много опозиционери пожелаха на Русия поражение във войната с Япония, победата в която би укрепила мразения от тях Николаевски режим. Пак ли ще стъпим на същото гребло?...“, пише в обръщението.

Виктор Плис, починал през 2019 г. на 86-годишна възраст, е бил математик, член-кореспондент на Съветската, а след това на Руската академия на науките, професор. Сферата на научните му интереси била теорията на управлението, стабилността на движението и нелинейните трептения.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес