Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По време на студентски протест: Сблъсъци и ранен в Атина (ВИДЕО)

08 февруари 2024, 14:52 часа • 1725 прочитания

Сблъсъци между протестиращи студенти са избухнали тази сутрин в центъра на Атина, съобщи телевизия Скай. При безредиците са били ранени осем души.

Протест срещу частните университети

Инцидентите са се разиграли на улица „Панепистимиу“, където са започнали да се събират студенти за участие в общонационалния протест днес по обяд срещу разрешаването на частните университети в Гърция. Според информациите сблъсъците са започнали заради спор кой блок от участващите организации да застане в челото на шествието.

ОЩЕ: Студентите в Гърция против разкриването на частни университети

Много улици в гръцката столица са затворени заради хилядите студенти, които пристигнаха от цялата страна.

Участие в протеста са заявили 150 студентски дружества, ученици, преподаватели и служители на висши учебни заведения.

Според протестиращите законопроектът на правителството, който отваря вратите за основаването на частни университети, ще комерсиализира висшето образование, ще засили социалните неравенства, ще обезцени дипломите от държавните университети и ще намали финансирането им.

Позицията на Мицотакис

От своя страна в публикация във Facebook премиерът Кириакос Мицотакис наскоро защити инициативата на правителството си, като заяви, че законопроектът е „голяма и историческа стъпка“, която ще позволи голяма част от 40 000 гръцки студенти, които сега се обучават в чужбина, да изберат да следват в родината си, ще създаде възможност за привличане на чуждестранни студенти в Гърция и ще върне в Гърция учени, които в момента преподават в чуждестранни университети.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес