Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петков: Ще искам европейските партньори да ни подкрепят финансово за бежанците

10 март 2022, 18:35 часа • 3503 прочитания

"Посоката е за хората, които бягат от войната и ако може да поемем някакъв грантов механизъм. Българските интереси за мен са приоритет". Това заяви премиерът Кирил Петков, който пристигна за Версайската среща.

Няколко теми, които са важни за България ще обсъдим на неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС, която се провежда във Версай, Франция, уточни министър-председателят.

"Първото е да видим, че има обща подкрепа за хората, които бягат от войната в Украйна. Това трябва да стане на европейско ниво, не може всяка страна самостоятелно да хваща всички тези разходи и сама да се бори. Аз ще искам европейските партньори да ни подкрепят финансово, най-вече страните, които сме по-близо до конфликта", заяви той.

"Аз не вярвам, че от Русия ще спрат газа, но аз вече заявих, че единствения начин България да се справи с такъв казус е да спре експорта на ток в такава екстремна ситуация. Хубавото е, че виждам разбиране от страна на ЕС, че само в такава екстремна ситуация това би било възможно", каза още Петков.

Петков каза още, че другото нещо, което ще обсъдят е фокусирането върху инвестиции за алтернативни източници на енергия. "Геотермалите са голяма тема за България, както и новия План за възстановяване и развитие. Надявам се, че ще го придвижим още по-бързо, защото е част от независимостта на България от енергийните източници от Русия. Всички разбрахме, че колкото по-бързо имаме независимост, толкова по-добре за всички. В нашия план има безпрецедентна инвестиция в батерии и соларни източници на енергия. Още другата седмица смятам да посетя и гръцката връзка, от която азерския газ ще влезе по-лесно."

Петков бе попитан дали България е "за" или "против" общ европейски заем, с който да се отговори на рекордните цени на газа. "Предпочитаме да мислим за незаемни елементи, ако може. И България може да си се финансира със заем, тук въпросът е да има възможност за някакво директно подпомагане, ако се стигне до там".

"Със сигурност мястото на Украйна е да бъде в ЕС", категоричен е премиерът. "Въпросът е кога и колко бързо в сравнение с другите държави. Колкото повече се увеличи ЕС на изток, толкова по-голяма е безопасността за страни като нашата и това увеличава нашата сигурност", каза още Петков.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес