Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Песков: Ударите по Одеса са отмъщение за Кримския мост

18 юли 2023, 15:51 часа • 10594 прочитания

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския диктатор Владимир Путин, заяви, че тазнощните удари по Одеса са били "ответни удари за Кримския мост", който бе поразен за втори път в нощта срещу 17 юли.

По-рано днес от руското военно министерство съобщиха, че руските сили са нанесли „групов ответен удар“ по обекти, в които се подготвяли терористични атаки срещу Русия с използването на безпилотни катери - конкретно по корабостроителницата близо до Одеса, която ги произвежда.

ОЩЕ: Украински генерал: Атаката по Кримския мост беше тест, главният удар предстои 

От руското министерство твърдят още, че в района на Николаев и Одеса били унищожили складове за съхранение на гориво с общ обем около 70 хиляди тона. Само че от украинска страна съобщиха още сутринта, че там няма сериозни поражения, тъй като са свалени 6 ракети "Калибър" и 25 дрона "Шахед", от които 21 са унищожени при заход откъм морето в Одеска област, а другите 4 - в небето над Николаевска област. В Одеса фрагменти от свалените ракети и взривната вълна са нанесли някои щети по съоръжения на пристанищната инфраструктура, както и в няколко частни имота.

Говорителят на украинското оперативно командване "Юг" Наталия Гуменюк заяви, че нощната атака на руски ракети и дронове-камикадзе няма да повлияе на работата на пристанището в Одеса, тъй като щетите са доста "символични". "Става дума за разбити стъкла", каза тя и добави, че "пристанището работи пълноценно“.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес