Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папа Франциск: Срамувам се от миналото

13 септември 2021, 21:40 часа • 2040 прочитания

Папа Франциск каза днес, че се срамува от избиването на над 100 000 словашки евреи и изрази съжаление, че Божието име често се е използвало "в лудостта и омразата" на Втората световна война, предаде Франс прес. Папата говори пред еврейската общност в Братислава на площад, където навремето е имало синагога, разрушена по времето на комунизма, и за пореден път осъди всяка форма на антисемитизъм, предава 24 часа.

Три дни преди пристигането на Светия отец Братислава поднесе официални извинения за мрачното наследство от епохата на президента Йозеф Тисо - католически свещеник и президент на нацисткия сателит Словакия през 1939-45 г., който се съгласява да изпрати десетки хиляди евреи в германските лагери на смъртта. Божието име беше обезчестено: в лудостта и омразата по време на Втората световна война повече от сто хиляди словашки евреи бяха убити. И тогава, когато искахме да заличим следите от общността, синагогата беше разрушена, заяви осъдително папа Франциск.

Тук, пред историята на еврейския народ, белязана от това трагично и неописуемо оскърбление, със срам трябва да признаем: колко пъти неизразимото име на Бога е било използвано за извършване на неописуеми нечовешки деяния. Колко потисници са заявявали "Бог е с нас", но те не бяха с Бог, каза папата, без да назове поименно Йозеф Тисо. След създаването през 1939 г. на първата Словашка република - тоталитарен сателит на нацистка Германия, няколко антиеврейски закона стават основа за депортирането на десетки хиляди словашки евреи. По-малко от 300 от тях оцеляват след войната. Днес еврейската общност в Словакия наброява едва около 2000 души.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес