Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отмениха три концерта на Тейлър Суифт във Виена заради терористична заплаха

08 август 2024, 09:41 часа • 1949 прочитания

Три предстоящи концерта на Тейлър Суифт във Виена са отменени поради възможна заплаха за сигурността. Събитията, част от турнето Eras на американската музикална икона, трябваше да се състоят в четвъртък, петък и събота на стадион "Ернст Хапел".

Арести заради терористични атаки

В сряда двама души бяха арестувани по подозрение, че са планирали ислямистки атаки срещу големи събития в района на австрийската столица.

В изявление на организаторите се казва: "Поради потвърждението от страна на правителствени служители за планирана терористична атака на стадион "Ернст Хапел", нямаме друг избор, освен да отменим трите планирани концерта в името на безопасността на всички".

Още: Австрия призова гражданите си да напуснат Ливан

Билетите няма да изгорят

В изявлението се добавя, че всички билети ще бъдат автоматично възстановени в рамките на следващите 10 работни дни.

Мащабна операция

По-рано генералният директор на австрийската служба за обществена сигурност Франц Руф съобщи, че 19-годишен австрийски гражданин е бил арестуван в сряда сутринта в Терниц, провинция Долна Австрия. Той добави, че втори арест е извършен във Виена следобед, но не даде повече подробности за заподозрения.

"Според текущото състояние на разследването двамата заподозрени са се радикализирали чрез интернет", каза Руф, цитиран от BBC. 19-годишният младеж е дал "клетва за вярност" на "Ислямска държава" в началото на юли.

Още: Китаристът на Slayer призна: Обичам Тейлър Суифт!

Снимка: Getty Images

В Терниц, където е живял младежът, е проведена мащабна полицейска операция. Няколко къщи наблизо са евакуирани, докато домът му бива претърсван. Руф заяви, че са намерени химически вещества, които се изследват.

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви в публикация в профила си в X, че отмяната на концерта на Тейлър Суифт ще бъде "горчиво разочарование за всички фенове", но че ситуацията е била "много сериозна".

Още: "Уолстрийт Джърнал": Виена е мощен шпионски център на Русия

"Благодарение на интензивното сътрудничество на нашата полиция и агенциите за сигурност с чуждестранните служби заплахата беше разпозната рано, преборена и беше предотвратена трагедия", добави той.

Началникът на полицията във Виена, Герхард Пюрстл, заяви, че на концертите са се очаквали 65 000 души на ден, както и 22 000 фенове извън залата.

Още: Тейлър Суифт не се сдържа и си направи селфи с принц Уилям (СНИМКИ+ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес