Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха връзка между възпаленията и депресията

17 май 2021, 10:38 часа • 1910 прочитания

Изследвания на "Кингс Колидж" откриха нови доказателства за връзката между нискостепенното системно възпаление и депресията. Мащабното проучване идентифицира по-високи нива на възпалителен биомаркер при депресирани лица в сравнение с недепресирани, предаде БГНЕС.

Въпреки че двете състояния често изглеждат тясно свързани, не всички експерти са убедени, че нискостепенното системно възпаление играе причинно-следствена роля при депресията.

Много заболявания, свързани с възпаление, се характеризират с това, че пациентът е склонен към депресивни състояния, но често с основание се твърди, че депресията е само страничен ефект от заболяването.

Използвайки данни от UK Biobank-голямо проучване, което проследява здравето на хиляди хора - новото изследване разглежда връзката между депресията и възпалителния биомаркер, наречен С-реактивен протеин (CRP). В проучването са включени малко под 86 000 души, като около една трета от тях имат клинична диагноза за остро депресивно разстройство.

Изследователите съобщават, че нивата на CRP са били постоянно по-високи при депресирани субекти в сравнение с недепресирани субекти. След приспособяване към други клинични и поведенчески фактори изследователите все още откриват връзка между този възпалителен биомаркер и депресията.

„Нашият мащабен анализ на данни доказа, че социално-икономическия фактор, влошеното здраве, нездравословните навици, както и генетичното предразположение към имунна дисфункция не са единствените обяснения за връзката между депресията и възпалението“, обяснява Кармин Парианте, съавтор на новото проучване.

„Чрез този процес на елиминиране ние доказваме, че може да има основен биологичен процес, който стои зад връзката между депресията и повишеното възпаление. Ако успеем да идентифицираме този процес и да разкрием по-подробно неговата роля за развитието на депресия, можем да проправим пътя за изпробване на нови лечения за това широко разпространено психично разстройство."

Но не липсват и скиптици, Дейвид Къртис от Лондонският университетски колеж казва, че тези нови открития не са нови и вече е известно, че възпаленията могат да бъдат свързани с депресия.

"Това проучване потвърждава, че нивата на CRP, маркер на възпалението, са малко по-високи при хората, които съобщават, че са депресирани в даден момент от живота си", казва Къртис. „Съмнявам се, че възпалението има ключова роля в причиняването на депресия и не съм сигурен, че настоящото проучване допринася много за разбирането ни за депресията.“

Предишни изследвания, критикуващи подобни хипотези, отбелязват, че връзката между двата фактора може да е косвена.

Известно е, че лошият сън и затлъстяването са свързани с нискостепенно възпаление и депресия, така че е трудно да се приеме какъвто и да е причинен механизъм.

Ако има причинно-следствена връзка между възпалението и депресията, най-вероятно ще трябва да се разработят точни лекарства, за да се насочи този механизъм. Необходими са много повече изследвания, преди да стигнем до този момент.

„Със сигурност нищо не предполага, че хората трябва да се опитват да лекуват депресията си с противовъзпалителни лекарства“, казва Къртис. „Освен че нямат доказан ефект върху депресията, тези лекарства имат и опасни странични ефекти, докато антидепресантите са безопасни и ефективни.“ / БГНЕС, New Atlas

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес