Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан заплашва да праща мигранти директно към Брюксел заради тежки санкции на ЕС

22 август 2024, 19:45 часа • 2557 прочитания

Унгария може да започне да пренасочва мигрантите, които се появяват на границите ѝ, директно към Брюксел, ако не успее да разреши спор с Европейския съюз. Става въпрос за казус относно санкциите на ЕС срещу Будапеща, свързани с политиката ѝ за предоставяне на убежище.

Това се разбра от ръководителя на кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан - Гергели Гуляш.

Съдебната битка

Съдът на Европейския съюз наложи на Унгария глоба в размер на 200 млн. евро плюс допълнителна дневна санкция от 1 млн. евро за това, че Орбан не е изпълнил предишно съдебно решение относно защитата на търсещите убежище. През юни унгарският премиер вече беше обещал ответни мерки за това решение, което е един от няколкото въпроса, помрачаващи началото на унгарското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2024 г.

Още: Орбан си го пожела и го получи: Съдът на ЕС удари мощно по Унгария

В решението си Съдът на Европейския съюз посочва, че Унгария не е предприела нужното за изпълнение на решението от 2020 г. по отношение на правото на кандидатите за международна закрила да останат в страната. Съдът на ЕС преди 4 години реши, че такива хора могат да пребивават на територията на държава членка дори след отхвърляне на молбите им. И по-точно - могат да останат до окончателно решение при обжалване.

Снимка: Getty Images

Будапеща плаши с "еднопосочни билети" за мигрантите до Брюксел

Преговорите на Унгария с Европейската комисия по казуса трябва да започнат през септември. Ако те не се увенчаят с успех, Будапеща ще започне да издава „еднопосочни билети до Брюксел“ за мигрантите, заяви Гуляш.

„Трябва да намерим споразумение възможно най-скоро, защото не бихме искали да плащаме големи суми на дневна база. Но ако Брюксел иска да приеме мигранти, ние можем да помогнем", гласят провокативните думи на ръководителя на кабинета на Орбан, цитирани от Bloomberg. Гуляш не казва как би станало това.

Още: "Унгария аут от Шенген заради руските визи": Евродепутати молят Фон дер Лайен

Унгария със спорен закон и за украинските бежанци

Тази седмица групи за защита на правата на човека разкритикуваха Унгария, че е спряла финансираната от държавата помощ за украинските бежанци, пристигащи от региони, които не са пряко засегнати от войната - т.е. по-далеч са от фронта. Група унгарци от Закарпатието временно остана без подслон след преместването си. Гуляш отрече - каза, че групите за помощ са им помогнали да си осигурят жилища.

Още: Унгарски закон може да направи украинските бежанци бездомни

ЕС остава единен по въпроса за осигуряването на защита, включително подслон, на бягащите от конфликти, обявиха от блока.

В същото време Унгария облекчи влизането на руски и беларуски граждани. Те вече не трябва да преминават през специални проверки при влизане в страната: Брюксел действа срещу Орбан: Застрашаваш Шенген с руски терористи.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес