Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията в Словения иска да свали премиера

26 май 2021, 15:36 часа • 1600 прочитания

Словенските депутати обсъдиха в сряда дали да задвижат процедура за гласуване на недоверие на консервативния премиер Янез Янша, съобщи АФП.

Това се случва месец преди малката държава да поеме ротационното председателство на ЕС.

За да успее гласуването, което се очаква по-късно в сряда, трябва да бъде подкрепено от най-малко 46 депутати в 90-местния парламент – сценарий, който според анализаторите е малко вероятен.

Ако успее, вероятно ще се стигне до отстраняване на 62-годишния премиер и предсрочни избори.

Четири лявоцентристки опозиционни партии подадоха искането през април, обвинявайки Янша в лошо управление на коронавирусната криза, като например, че не е придобил допълнителни дози ваксини.

Те също го обвиняват в нарушаване на свободата на пресата - атака на критични медии и спиране на финансирането на единствената информационна агенция в страната СТА.

"Премиерът действа по произволен, авторитарен, вреден и опасен начин. Той се подиграва на демокрацията и се подиграва на собствената си държава и гражданите", заяви депутатът от опозицията Яни Модерндорфер пред парламента.

Янша, който не присъства в началото на дебата за импийчмънт, отхвърли предложението като "жалък ход на привилегированите, целящ дестабилизиране на страната".

Страната, която е с население от 2 милиона души, страда от относително висок дял от смъртни случаи от пандемията в сравнение с други страни от ЕС. Поради това рейтингите на общественото одобрение на премиера спаднаха до най-ниската си точка, откакто той встъпи в длъжност през март 2020 г. след оставката на предшественика си.

В момента дясноцентристката коалиция на Янша контролира 45 места в 90-местния парламент, като няколко депутати напуснаха правителствения лагер през последните месеци.

Фрагментираната лявоцентристка опозиция не успя да приеме искане за недоверие срещу трикратния премиер през февруари.

Словения поема ротационното председателство на ЕС през юли.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес