Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН търси 5,6 млрд. долара в помощ за Украйна през 2023 г.

15 февруари 2023, 11:28 часа • 742 прочитания

ООН заяви, че се нуждае от 5,6 млрд. долара за хуманитарна помощ за Украйна през 2023 г. Те ще бъдат използвани за подпомагане както на самата Украйна, така и на милионите бежанци, избягали от опустошената от войната страна.

„Почти година след началото си войната продължава да причинява смърт, разрушения и бежански поток и то в огромни мащаби. Трябва да направим всичко възможно, за да достигнем до най-труднодостъпните общности, включително тези, които са близо до фронтовата линия", гласи изявление на заместник генералния секретар на ООН Мартин Грифитс.

Средствата ще позволят предоставянето на помощ на повече от 15 милиона души.

Нуждите са толкова големи, че хуманитарните организации не могат да достигнат до всички, но ООН заяви, че исканите 5,6 млрд. долара ще ѝ позволят да достигне до 15,3 млн. души, които най-много се нуждаят от помощ през тази година. Цели 1,7 млрд. долара от тази сума са необходими за подпомагане на над 4 милиона украински бежанци, настанени в Източна Европа, заяви тя.

По-голямата част от тази сума ще отиде за Полша, която е приела повече от 1,5 млн. украински бежанци, и Молдова - основната транзитна страна за украинците, които се отправят към Европа. По данни на ООН жените и децата представляват около 86% от общия брой на бежанците.

"Европа доказа, че е способна на смели колективни действия в помощ на бежанците. Не трябва обаче да приемаме тази реакция или гостоприемството на приемащите общности за даденост. Необходима е непрекъсната международна подкрепа и солидарност, докато бежанците не могат да се завърнат по домовете си в безопасност и с достойнство, което също трябва да остане приоритет", каза ", каза в изявлението си ръководителят на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от БГНЕС.

От началото на войната хуманитарните организации в Украйна работят, за да достигнат до хората в цялата страна, като през 2022 г. близо 16 милиона души са получили помощ и услуги за защита, включително в райони извън контрола на украинското правителство. 

ОЩЕ: България удължи с 1 година временната закрила за украинските бежанци

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес