Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Огромен брой боеспособни украинци са избягали в ЕС, някои от тях нелегално

23 ноември 2023, 11:27 часа • 2949 прочитания

В момента нещата не вървят добре за Украйна - голямата контраофанзива засега не носи желания успех, войната в Израел отклонява средства от САЩ, а сега излиза и новина, че 650 000 украински мъже в боеспособна възраст са избягали в страните от Европейския съюз, Швейцария, Лихтенщайн и Норвегия.

Става въпрос за хора на възраст между 18 и 60 години, каквито в момента официално нямат право да напускат Украйна - изключение правят само бащите с три или повече деца.

Къде са избягали украинците?

Още: Колко пари дават на украинците бежанци в Европа: Статистика

Актуални данни от МВР на Германия показват, че от началото на войната, подпалена от Русия на 24 февруари 2022 г., в страната са пристигнали точно 221 571 украински мъже на възраст между 18 и 60 години. От тях 189 484 са там и до днес.

Нелегално в Германия

Става въпрос обаче за официално регистрираните. Според оценките на министерството има още 100 000 души, които не са се регистрирали, т.е. са в Германия нелегално, пише австрийската медия Exxpress.at.

Още: Загина един от най-добрите артилеристи на Украйна при руския удар по 128-ма украинска бригада (СНИМКИ)

За Украйна загубата на мъже, годни за военна служба, през втората година на войната е сериозен проблем. Ракетите, танковете, боеприпасите и другото военно оборудване могат да бъдат заменени - стига западните съюзници да ги доставят. Войниците са незаменими. Руската инвазия предизвика масово напускане на страната.

По данни на Агенцията на ООН за бежанците - около 6,3 млн. жители са напуснали Украйна от началото на войната. Повечето от тях са жени и деца. Но по данни на статистическата агенция Евростат - 650 000 мъже във военна възраст са избягали в 27-те страни от ЕС, Швейцария, Лихтенщайн и Норвегия.

Много от украинците в Германия просто не искат да се бият. Според оценки на Connection e.V. - сдружение, което подкрепя дезертьори, - "от началото на войната най-малко 175 000 души, подлежащи на военна служба, са избягали от наборната служба - някои от тях в Германия".

Бягство в Австрия

Подобно е положението и в Австрия - твърди се, че поне 14 000 украински мъже са избягали в страната. Някои от тях са го сторили с фалшиви документи, други - с помощта на контрабандисти. Твърди се, че броят на недекларираните случаи е много по-голям, съобщава Exxpress.

Изданието съобщава още, че някои от украинците са платили до 10 000 долара за удостоверение, потвърждаващо непригодността им за военна служба.

Още: 2-ма срещу 6-ма: Украински войници печелят срещу руски (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес