Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиниха британски университети, че помагали на Иран да създава дронове

21 юни 2023, 23:45 часа • 2247 прочитания

Британското правителство заяви днес, че разследва обвиненията, че университети си сътрудничат с Иран в сферата на технологиите за производство на дронове, въпреки законовата забрана, предаде Франс прес. Иран е обвиняван, че подкрепя Русия във войната в Украйна, най-вече чрез доставка на безпилотни самолети.

Британският премиер Риши Сунак беше разпитван днес в парламента по въпроса след наскоро публикувана статия във в. "Джуиш кроникъл", цитирана от 24 часа. „Приемаме сериозно всички твърдения за нарушения на контрола върху износа и разбирам, че служители на министерството на търговията в момента разследват тези твърденията, публикувани“ в този вестник, каза той. „Няма да приемем сътрудничество, което излага на риск нашата национална сигурност“, добави британският премиер, подчертавайки необходимостта от засилване на контрола върху сътрудничеството на университетите в областта на технологиите.

Най-малко 11 университета, включително Кембридж, Университетът на Глазгоу и Имперският колеж в Лондон, са споменати от в."Джуиш кроникъл" като участващи в изследвания, свързани с потенциално военно приложение на технологии от страна на Иран.

Позовавайки се на анализи на хиляди статии, публикувани в научни списания от 2017 г. насам, в. "Джуиш кроникъл" съобщи, че в проект, финансиран от Иран, британски изследователи са работили за подобряване на височината на полет, скоростта и обхвата на дронове. Друг университет е работил, според същия вестник, с ирански учени, за тестване на нови системи за управление на безпилотни летателни апарати с цел увеличаване на тяхната маневреност и времето им за реакция с потенциално "военно приложение".

Великобритания забрани износа на военни технологии за Иран и наложи санкции на ирански физически лица и организации, обвинени в доставка на дронове на Русия за използването им във войната в Украйна. Според САЩ Русия е получила "стотици" ирански ударни безпилотни летателни апарати. Британските университети, споменати от в. "Джуиш кроникъл", увериха, че спазват своите правни и академични задължения в международното си сътрудничество.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес