Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвежка компания отказа да сертифицира „Северен поток-2“

02 януари 2021, 18:55 часа • 7192 прочитания

Норвежката компания Det Norske Veritas (DNV) GL отказа да сертифицина газопровода „Северен поток-2“ заради наложените от САЩ санкции.

"DNV GL прекратява всички дейности по проверката на тръбопроводната система на „Северен поток-2“ дотогава, докато санкциите останат в сила. Ние осъществяваме плана по прекратяване на нашата подкрепа за проекта“, цитира РБК част от публикуваното изявление на компанията.

Уточнява се, че DNV GL е партньор в „Северен поток“ и „Северен поток-2“. Първият проект от 2012 г. насам преминава всяка година през процедура по сертифициране от страна на компанията. Процедурата има за цел да минимизира риска за живота на хората, имуществото и околната среда.

Инспектирането на газопровода е задължително на територията на датския участък, строителството през който все още не е започнало и се планира за средата на януари тази година.

По-рано Датската агенция по енергетика съобщи, че със сертифицирането на участъка може да се занимава която и да е трета страна, която има право да издава законен сертификат за съответствие.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес