Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Непотвърдено: Пучдемон няма да обяви независимост

26 октомври 2017, 15:02 часа • 6406 прочитания

Слуховете, че премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон ще обяви предсрочни избори, а не независимост, се засилват. Според един от следящите отблизо ситуацията в автономната испанска провинция блогъри Жозеп Годед Пучдемон ще обяви, че разпуска каталунския парламент и свиква предсрочни избори на 20 декември. Информацията не е потвърдена от нито една официална институция.

Точно свикването на предсрочни избори е една от стъпките, описани в процедурата по активиране на чл. 155 от испанската конституция. С чл. 155 централното испанско правителство може да отнеме автономията на Каталуния. Във всички официални изявления досега обаче, Мадрид уточняваше, че отнемането на автономията няма да е завинаги, а само до провеждането на извънредни местни избори.

Същевременно испанският вестник El Pais излезе с доста интересна информация – де факто външният министър на непризнатата от никого Южна Осетия Дмитрий Медоев, който е приближен до руския президент Владимир Путин, е бил на посещение в Барселона през тази седмица. El Pais цитира като източник на информацията човек от испанското разузнаване. Според информацията Медоев се е срещнал с каталунски бизнесмени, а целта му е била "засилване на двустранните отношения с Каталуния в хуманитарната и културната сфера".

Южна Осетия декларира независимост от Грузия през 1991 година и на практика е считана за руска територия. Нейната независимост е призната само от Русия, Никарагуа и Венецуела. "Преди 26 години хората в Южна Осетия предприе същите решителни политически стъпки по пътя към създаване на собствена държава", казал Медоев. El Pais твърди, че преди да дойде в Барселона, той е бил в италианските провинции Ломбардия и Венето, които на 22 октомври гласуваха електронно с "да" на референдум дали искат по-голяма автономия от Рим, главно във финансово естество.

Също днес, 26 октомври, El Pais съобщи, че е имало хакерска атака срещу сайта им – с претоварване на сървърите. През миналата седмица "Анонимните" съобщиха, че започват кампания в защита на независимостта на Каталуния.

Междувременно стана ясно, че Пучдемон е отложил планувано първоначално изказване по въпроса с независимостта на Каталуния.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес