Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недостиг на лекарства за онкоболни в Германия

21 декември 2022, 14:38 часа • 1588 прочитания

Германската здравна система е в дълбока криза. Болниците и детските клиники са препълнени. Има недостиг на антипиретици, болкоуспокояващи и антибиотици. Сега има и недостиг на лекарства за онкоболни.

В момента има недостиг на калциев фолинат, по-специално за пациенти с рак на дебелото черво, съобщава вестник „Билд”. Фармацевт от източния германски град Йена в провинция Тюрингия разказва пред вестника, че се очаква в края на седмица те ще свършат. "Как лекарите и фармацевтите трябва да решат кой пациент ще получи последните лекарства за рак?", попита той.

Германската фармацевтична асоциация Phagro също предупреди на своя уебсайт, че на места недостигът на доставки е достигнал драматични размери.

В съобщение за пресата Германският федерален институт за лекарствата и медицинските изделия (BfArM) обвини за недостига на лекарства някои аптеки и търговци на едро в трупане на запаси. В резултат на това и на други места има недостиг на лекарства. Друга причина е, че в момента има ръст на респираторните инфекции при децата, което увеличава търсенето.

Във вторник министърът на здравеопазването Карл Лаутербах едва представи очертанията на реформа на веригата за доставки. "Трябва да извадим тези лекарства за деца от фиксираните количества, така че и те да се продават по-скъпо. Сега вече ще реагирам и затова, че на здравноосигурителните дружества е разпоредено да плащат 50% повече от тази фиксирана сума", заяви Лаутербах, пише БГНЕС.

Крайъгълните камъни на закона предвиждат, наред с другото, нови правила за цените. Това има за цел да направи доставките икономически по-привлекателни за доставчиците.

По данни на BfArM в момента има 330 съобщения за недостиг на доставки на препарати. Според Министерството на здравеопазването обаче това невинаги означава автоматично недостиг на доставки. Често могат да бъдат закупени или произведени алтернативни препарати. 

ОЩЕ: Защо има такъв остър недостиг на лекарства в Германия?

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес