Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение в Егейско море: Турция предупреди италиански кораб

25 юли 2024, 18:06 часа • 8632 прочитания

За инцидент в Егейско море разказва гръцкото издание Kathimerini. От публикацията разбираме, че това се е случило тази седмица. 

Подробности за инцидента

Всичко започнало след като турски военноморски кораби са се събрали близо до островите Касос и Карпатос. През това време италианският изследователски кораб "Ievoli Relume" провел проучвания за подводна електрическа връзка между Крит и Кипър.

Въпреки че са получили разрешение от Гърция, турските военни кораби са предупредили кораба, че е навлязъл във води, обявени от Турция за част от нейния континентален шелф. До сряда "Ievoli Relume" приключил проучването си и заминал за Крит след дипломатически усилия за деескалация на напрежението, разказва гръцката медия. ОЩЕ: Турция и Гърция имаха съвместно военно учение в Егейско море (СНИМКИ)

Как Турция представя случая?

Източници на гръцкото издание от турското министерство на отбраната в четвъртък са съобщили, че турският флот е предупредил и е попречил на италианския кораб да навлезе в турската морска юрисдикция.  „Бихме искали да благодарим на гръцките и италианските власти за тяхното уважение към нашата морска юрисдикция и тяхното сътрудничество", се казва в съобщението. 

Гръцкото издание обаче смята, че Турция се стреми да представи инцидента в Егейско море като потвърждение на експанзионистични твърдения. 

Големият трън между Гърция и Турция

Спорът за Егейско море между Гърция и Турция датира от 70-те години на миналия век и на два пъти води до кризи. Един от елементите на този спор е именно определянето на изключителни икономически зони (ИИЗ) и използването на континенталния шелф. ОЩЕ: Мицотакис ще ходи при Ердоган заради "големия трън" между Гърция и Турция

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес