Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намалява използването на презервативи сред тийнейджърите в Европа: СЗО алармира

29 август 2024, 06:10 часа • 658 прочитания

Използването на презервативи сред сексуално активните тийнейджъри в Европа е намаляло значително през последното десетилетие, като процентът на незащитения секс е „тревожно висок“, заяви Световната здравна организация (СЗО).

„Това излага младите хора на значителен риск от полово предавани инфекции (ППИ) и непланирана бременност“, се казва в изявление на СЗО Европа.

ОЩЕ: "Наслаждавайте се": Макрон раздаде безплатни презервативи на младежите във Франция

Какво показват данните от проучването?

Данните от проучване, проведено сред повече от 242 000 15-годишни ученици в 42 от 53-те държави, съставляващи европейския регион на СЗО, който включва и Централна Азия, показват, че делът на сексуално активните тийнейджъри, които са използвали презерватив при последния си полов акт, е намалял от 70% през 2014 г. на 61% през 2022 г.

Делът на момичетата, които твърдят, че са използвали презерватив последния път, когато са правили секс, е намалял от 63 на 57%.

Почти 1/3 от юношите са заявили, че не са използвали нито презерватив, нито контрацептивно хапче при последния си полов акт, което до голяма степен остава непроменено спрямо 2018 г.

Употребата на противозачатъчни хапчета също остава относително стабилна между 2014 и 2022 г., като 26% от 15-годишните съобщават, че те или партньорът им са ги използвали последния път, когато са правили секс.

ОЩЕ: "Отговорността е секси - използвай презерватив": БЧК с акция в Деня на влюбените

Докладът също така показва, че тийнейджърите от семейства с ниски доходи по-често не използват презерватив или хапче, като 33% от тях съобщават, че не са използвали нито едно от двете по време на последния си полов акт, в сравнение с 25% от по-заможните семейства.

Липса на сексуално образование

„Подходящото за възрастта всеобхватно сексуално образование остава пренебрегнато в много страни, а там, където то е налично, през последните години все по-често е обект на атаки с погрешната предпоставка, че то насърчава сексуалното поведение“, заяви в изявление директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

„Истината е, че снабдяването на младите хора с правилните знания в точното време води до оптимални здравни резултати, свързани с отговорно поведение и избор“, каза той.

ОЩЕ: Италия: "В училище не се говори за секс"

От СЗО заявиха, че освен по-високите нива на полово предавани болести и непланирана бременност, неадекватното сексуално образование води и до увеличаване на разходите за здравеопазване и до нарушаване на образователния и професионалния път на младите хора.

„Жънем горчивите плодове на тези реакционни усилия, като предстои да се случи още по-лошо, освен ако правителствата, здравните власти, образователният сектор и други основни заинтересовани страни наистина не признаят първопричините за сегашното положение и не предприемат мерки за неговото подобряване“, заяви тя.

Агенцията призова политиците, преподавателите и доставчиците на здравни услуги да инвестират в цялостно сексуално образование, да подобрят достъпа до услуги за сексуално здраве, да насърчават диалога и да обучават по-добре преподавателите. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес