Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мястото на атаката от Лондон напомня за връзки с Ал Кайда

19 юни 2017, 13:30 часа • 2726 прочитания

Поредната атака в Лондон стана факт на място, което има богата история, напомняща дори за връзки със страховитата Ал Кайда.

Припомняме, че един човек загина, а 8 са ранени, след като ван се вряза в група пешеходци край джамия в квартала в нощта срещу понеделник. 48-годишният шофьор на превозното средство е бил задържан от гражданите на мястото на инцидента и след това е бил арестуван от полицията. Пострадалите са само мюсюлмани, които са излизали след късна вечерна молитва по време на свещения месец Рамазан. От Мюсюлманския британски съвет потвърдиха, че атаката е била насочена срещу поклонниците и допълниха: ”Нашите молитви са с жертвите“.

Финсбъри Парк е типично лондонско предградие със смесено население, разположено на няколко километра северно от центъра на града. Кварталът е дом на изключително разнообразие от националности, като въпреки облагородяването му през последните години, той е населен от хора главно от работническата класа.

Местната джамия е известна и заради връзките си с радикалния имам Абу Хамза ал-Масри, който през 90-те години проповядва в нея. Абу Хамза е отстранен от джамията във Финсбъри Парк през април 2002 г. Години по-късно Хамза е екстрадиран в САЩ и осъден за отвличане и убийство на 16 туристи в Йемен (извършено през 1998 г.) и за опит за създаване на звено на Ал Кайда в Орегон. В момента той излежава доживотна присъда в затвор в САЩ.

През последните няколко години ръководството на джамията се опитва да се разграничи от негативната репутация, наследена от Абу Хамза. През 2015 г. тя участва в ден на отворените врати, организиран от Мюсюлманския британски съвет.

Точно във Финсбъри Парк е и избирателният район, който излъчи за депутат лидера на Лейбъристката партия Джеръми Корбин. Във Финсбъри Парк се намира и стадиона на "Арсенал" - Емирейтс, построен през 2006 година. Друга забележителност е бившият театър "Рейнбоу", където са свирили едни от най-големите имена в света на музиката - Pink Floyd, Дейвид Бауи и Боб Марли.

Сред основните теми, които се коментират в социалните мрежи след атаката е факта, че вероятно става дума за нападение по ислямофобски подбуди. Мюсюлмани, живеещи на Острова, питат дали това нападение ще бъде отразено от медиите по същия начин, както нападенията, случващи се от страна на ислямски терористи.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес