Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МиГ-29 от Полша за Украйна: Лоши новини за Зеленски

28 август 2024, 12:06 часа • 4061 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски призова Полша за по-голяма военна подкрепа. Той подчерта, че помощта, която Киев е получил от Варшава, е била огромна, но напоследък е намаляла.

Лидерът на нападнатата от Русия страна смята, че Полша все още разполага със самолети, които биха могли значително да засилят отбраната на Украйна. „Днес вниманието на полската страна, когато става въпрос за нашите отбранителни способности, малко отслабна. Искам да кажа, че Полша вероятно ни е дала каквото е могла. Някои неща обаче останаха в Полша. Ние наистина се нуждаем от вашите МиГ-ове ,“ обърна се към полското правителство украинският президент. Става въпрос за МиГ-29.

Още: Притеснение в Полша - проблем със снарядите, с които ще се пази от Русия

Отговорът на Варшава - има условие за МиГ-овете

Министърът на отбраната на Полша и вицепремиер Владислав Косиняк-Камиш обясни, че страната е дала на Украйна всичко, което е могла. „Но сигурността на полската държава винаги е мой най-висок приоритет и всички решения, които вземаме по този въпрос, се вземат през призмата на сигурността на полската държава“, добави той от местната медия Wiadomosci.

Снимка: president.gov.ua

Още: Заради руските атаки по Украйна: Полша вдигна авиацията си за втори пореден ден

Прехвърлянето на МиГ-овете зависи от доставката на нови самолети, подчерта Косиняк-Камиш. Той спомена поръчаните в САЩ изтребители F-35, първият от които ще бъде предаден на полската армия в сряда. Другите F-35 обаче ще достигнат до Полша едва през 2026 г., а преди това се планира полските пилоти на тези машини да бъдат обучени в САЩ.

Едва след получаването на новите самолети ще бъде възможно да се ликвидират по различен начин старите - например МиГ-29, които в момента все още се използват, включително за мисии по охрана на полското въздушно пространство. "Тогава ще вземем решения", добави Косиняк-Камиш.

Още: Полша е в състояние на война: Изявление на Министерството на отбраната на страната

Свалянето на ракети от Полша над Украйна - скептицизъм в НАТО

Друга тема, повдигната от Володимир Зеленски, беше възможността Полша да сваля руски ракети и дронове над западните райони на Украйна. Това е нещо, което украинският президент повтаря още от началото на юли.

„Говорили сме за това много пъти и то изисква, както разбирам, подкрепата на няколко държави. Полша, както разбирам, се колебае дали да вземе това решение сама“, подчерта Зеленски.

Косиняк-Камиш призна, че разбира украинския президент, но подчерта, че Полша взема решения през призмата на своята сигурност. Всичко зависи от партньорите в НАТО - у тях е финалното решение, а сред странита от Алианса има "много скептицизъм", заяви полският вицепремиер.

Още: НАТО осъди навлизането на руски дрон във въздушното пространство на Полша

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес