Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: Щом влезем в ЕС, македонците с български паспорти ще ги скъсат

29 юли 2024, 16:44 часа • 1761 прочитания

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че македонските граждани търсят български паспорти не заради "етническа или национална принадлежност" и че "ще ги скъсат в първия ден, когато страната стане член на ЕС", предаде БГНЕС.

Запитан дали ще поиска гражданите, които притежават български паспорти, да се откажат от тях, Мицкоски отговори:

"Това е лично решение. Истинският въпрос е защо македонските граждани не поискаха български паспорт преди България да влезе в ЕС. Българският паспорт не означава етническа или национална принадлежност. Доколкото знам македонци, албанци, турци, сърби, власи и бошняци имат български паспорти по икономически причини. Те смятат, че така по-лесно ще получат възможност да работят в страните от блока, а не защото се чувстват българи."

Още: Мицотакис пред НАТО: Гърция има "оръжия" срещу упорството на Мицкоски

"И съм сигурен, че утре всеки щеше да се откаже (от българския паспорт), ако не се беше случила тази несправедливост и две десетилетия и половина чакане за началото на преговорите (с ЕС). Ако имахме нормален път, както всички нови страни членки на Съюза, гарантирам ви, че нито един гражданин нямаше да поиска български паспорт. Имаме много вътрешни проблеми, но заслужаваме много повече от много държави от ЕС. Гарантирам, че ако получим заслуженото, на първия ден като станем член на ЕС ще ги скъсат (българските паспорти)", добави министър-председателят.

Още: Мицкоски грубо наруши Преспанския договор и пред НАТО, продължава да използва "Македония": Гръцки медии

Християн Мицкоски отново поиска промяна на Преговорната рамка и "забавено влизание в сила" на конституционните промени.

"Има ли воля, има и начин, ето го пътя. Повече от две десетилетия говорим за ЕС и сме заседнали преди началото на преговорите. Същите хора трябва да ни кажат дали разчитат на нас. Но не декларативно, а да го покажат с действие. Ето начин, ние сме им дали начин. Забавеното действие е един от вариантите", каза македонският премиер, като посочи, че е обсъдил Преговорната рамка с всички международни представители.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес