Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мария Габриел: За нас Великобритания ще остане приятел и партньор, но искаме много ясни права и задължения

31 януари 2020, 13:32 часа • 1485 прочитания

За нас Великобритания ще остане приятел и партньор, но искаме много ясни права и задължения. Това каза еврокомисарят Мария Габриел пред журналисти на откриването на публичния дебат на тема „Хоризонт Европа: Науката отговаря на глобалните предизвикателства“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В рамките на сегашния период правата на студентите в Англия са запазени. От утре обаче ни предстоят много интензивни преговори за това какви ще са новите условия. Знаете, че имаме между 9 и 11 месеца те да бъдат договорени“, каза тя. 

„В моя ресор се намират две от най-ключовите теми - „Еразъм +“ и „Хоризонт Европа“. Досега Великобритания беше ключов партньор. С екипа ми ще отстояваме правата на българските и европейските студенти. Затова с екипа на Мишел Барние сме предвидили една много сериозна дискусия, която да ни позволи да запазим единна позицията на ЕС. Нека бъдем много бдителни за това, защото не бива да даваме усещането, че една програма е заложник на постигане на предимство в друг аспект“, подчерта Габриел.

„За нас Великобритания ще остане приятел и партньор, но искаме много ясни права и задължения“, допълни еврокомисарят.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес