Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МААЕ: Военните действия около АЕЦ "Запорожие" се засилват

29 март 2023, 09:11 часа • 2021 прочитания

Сраженията в близост до АЕЦ "Запорожие" са се засилили, съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси пред CNN.

Гроси и екипът му са на път да посетят най-голямата атомна електроцентрала в Европа за втори път, за да оценят ситуацията в окупираната от руснаците украинска територия от първа ръка. Според Гроси тя "не се подобрява" и АЕЦ-ът е претърпял многократни прекъсвания на електрозахранването.

"Военните действия продължават. Всъщност те се увеличават. Расте броят на военнослужещите и военните превозни средства, тежката артилерия, все повече военни действия около централата", заяви Гроси, цитиран от CNN.

Централата, разположена в град Енергодар на южния бряг на река Днепър, е окупирана от руски войски от 4 март 2022 г. Руските военни използват АЕЦ-а като военна база, за да извършват нападения срещу Украйна от територията на централата.

Руските войски също така многократно са използвали насилие и заплахи, за да се опитат да принудят със сила украинските служители на централата да сътрудничат.

Представители на руския държавен монополист в областта на ядрената енергетика "Росатом" заявиха, че са готови да разговарят с Гроси.

ОЩЕ: МААЕ за инцидента с АЕЦ "Запорожие": Някой ден късметът ни ще свърши (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес