Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон: Изтеглянето на САЩ от Афганистан е грешка

13 август 2021, 16:06 часа • 1688 прочитания

Великобритания осъди изтеглянето на американските войски от Афганистан, предупреждавайки, че възходът на талибаните ще създаде благоприятна почва за екстремисти, които заплашват света.

Министърът на отбраната Бен Уолъс обяви, че около 600 войници ще помогнат за евакуацията на британски граждани от страната, тъй като ислямистите придобиват все по-голям контрол. Но той каза пред телевизия Sky News, че решението на САЩ за изтегляне на войските „оставя много голям проблем на място“.

Министърът прогнозира, че това ще бъде от полза за Ал-Кайда, която е получила сигурно убежище при талибаните преди атаките на 11 септември 2001 г., които предизвикаха 20-годишното участие на Запада в Афганистан.

"Абсолютно съм притеснен, че пропадналите държави са място за размножаване на този тип хора", добави той.

"Разбира се, че Ал-Кайда вероятно ще се върне", каза той, предупреждавайки, че това ще доведе до "заплаха за нашата сигурност и интереси".

„Чувствах, че е грешка да се прави по този начин, че всички ние като международна общност вероятно ще си платим последствията от това“, каза Уолъс за споразумението от Доха, подписано между САЩ и талибаните.

Споразумението, подписано при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп миналата година, не остави на Великобритания друг избор, освен да изтегли войските си, посочи той. И добави: "600-те британски войници, изпратени в Афганистан, ще окажат подкрепа на до 3000 британски граждани да напуснат."

Към критичните коментари на министъра се добавят и тези на някои други висши политици и военни.

Председателят на влиятелната комисия по външните работи в парламента Том Тугендхат коментира пред Би Би Си: „Току-що издърпахме килима изпод тях“, имайки предвид афганистанския народ. Депутатът консерватор добави, че необходимостта на Великобритания да изпрати повече войски, за да улесни изтеглянето си, е "сигурен знак за провал".

Бившият министър на международното развитие Рори Стюарт нарече изтеглянето на войските „тотално предателство от САЩ и Великобритания“, което рискува да предизвика гражданска война между конкуриращи се военачалници, които в момента се защитават срещу талибаните.

Джони Мърсър, депутат консерватор и бивш министър на ветераните, служил в Афганистан, нарече оттеглянето „позор“.

"Мисля, че е унизително за британската армия, за семействата, които загубиха близките си там, но преди всичко е огромна трагедия за хората в Афганистан, които са преживели толкова много през тези години", каза той за Times Radio. "Избрахме това поражение и е срамно", заключи той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес