Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Le Figaro: Сделката на Великобритания с ЕС може да стане поредна жертва на коронавируса

11 април 2020, 11:45 часа • 5372 прочитания

От Великобритания непрекъснато идват съобщения, че премиерът Борис Джонсън е запазил високия си дух, неговото състояние е стабилно, влязъл в болница за обикновено изследване и продължава да ръководи страната от болничното легло, пише френското издание Le Figaro.

Ако слушате тези представители на "Даунинг Стрийт", Брекзит също ще премине по график, обаче в действителност е очевидно, че британското правителство е разтърсено до най-високо равнище, отбелязва изданието. Както и в други страни, епидемията от коронавирус сменя приоритетите, но Брекзит не е сред тях.

Преговорите с Брюксел, спазването на чиито срокове не беше лесно и до началото на кризата, се намират в мъртва точка, защото главните преговарящи се оказаха заразени с коронавирус. "Трудно е да се представи, как амбициозното споразумение може да бъде сключено", отбелязва вестникът. Според него обаче има изход. Обединеното кралство може да помоли и без проблем да получи удължаване на преходния период, осигуряващ му принадлежност към свободния европазар за година или две. Това обаче трябва да се направи до края на юни.

Изпускането на тази възможност, която беше изключена със специален закон, приет от Борис Джонсън, остави ръководството на Великобритания с вързани ръце. Освен това за продължаване на преходния период е нужно обсъждане на сложния въпрос относно финансовите вноски на Великобритания в бюджета на ЕС за този период.

Временно изпълняващият премиерските задължения Доминик Рааб също принадлежи към поддръжниците на твърд Брекзит, обаче той със закъснение призна важността на търговията с Европа. Най-яростните защитници на Брекзит не щат и да чуят за удължаване на преходния период, подозирайки в тази стъпка уловка с цел Великобритания да бъде оставена в ЕС, забравяйки, че страната излезе от него на 31 януари.

Британските политици сякаш не забелязаха "цунамито" на пандемията, пише Le Figaro. Сега дилемата е дали Великобритания може да си позволи разкоша от хаотичното излизане от ЕС плюс икономическите сътресения поради коронавируса или "бурята" ще бъде такава, че никой няма да забележи хаотичното излизане от Брекзит. Това може да доведе до връщането на хипотезата за твърдия Брекзит, безкрайно обсъждан през 2019 година.

Кризата от пандемията COVID-19 може да обърне нещата. Ако преходният период бъде достатъчно продължителен, не бива да се изключва, че по-тесните отношения с ЕС могат да послужат като причина за по-мек Брекзит.

По-рано се считаше, че идването на Борис Джонсън за премиер вместо Тереза Мей е погребало тази идея, обаче мащабите на катастрофата в областта на здравеопазването и икономиката могат отново да я възродят дори при консервативно правителство, заключава френското издание.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес