Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Криза в Словакия - искат оставката на премиера

22 март 2021, 07:50 часа • 1396 прочитания

Премиерът на Словакия Игор Матович заяви, че е готов да подаде оставка, за да спаси коалиционното правителство, водено от неговата партия, след като другите партньори разкритикуваха работата му за справяне с пандемията от коронавируса, предаде БГНЕС. Четири коалиционни партии заплашиха да напуснат правителството, ако центристът Матович не се оттегли до следващата сряда.

Президентът Зузана Капутова, либерал, заяви, че ще потърси решение. "Готов съм да подам оставка като министър-председател на това правителство и да остана като един от неговите членове," каза Матович пред журналисти. Той обаче заяви, че ще депозира оставката си, ако и други партийни лидери в коалицията също се отказват от министерските си постове."За да успокоим ситуацията, смятаме, че напускането на министър Ричард Сулик от правителството е абсолютно необходимо", каза Матович, посочвайки икономическия министър и лидер на либералната партия SaS. Сулик заплаши да напусне коалицията, ако Матович откаже да се оттегли.

Нито една от партиите не иска да проведе предсрочни избори, тъй като социологическите проучвания показват, че опозиционните леви партии са на път да спечелят. Настоящата политическа криза в Словакия беше предизвикана след като държавата от еврозоната с 5,4 милиона души, се бори с един от най-високите нива на смъртност и инфекции от Covid-19 на глава от населението, според данни на АФП, базирани на официалната статистика. Решението на Матович да купи руската ваксина "Спутник V" предизвикаха вълнение сред коалиционните партньори, управляващи с неговата партия OLaNO.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес