Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коронавирусът влезе в старческите домове във Великобритания

15 април 2020, 08:22 часа • 3760 прочитания

Коронавирус е проникнал в над 2000 старчески дома във Великобритания, или около 13% от всички, въпреки че заведенията за предоставяне на грижи са затворени от близо месец. След като призна този шокиращ факт, британското правителство е под натиск да осигури лечение на настанените в тях възрастни хора и предпазни средства за персонала, пише "24 часа".

Старческите домове са едно от предпочитаните места за работа от българите на Острова, даже има специални сайтове за наемане на персонал от нашата страна, но не се води статистика от каква националност са работещите в тях.

Подобен проблем преживява и Франция, където той е допълнително утежнен от административните изисквания към социалните домове.  Там дори има съмнения за невярна статистика на заболелите и смъртните случаи от COVID-19 заради частните домове за възрастни хора.

Невярна ли е статистиката за смъртните случаи от COVID-19 във Франция и с колко?

Главният медицински съветник на Обединеното кралство проф. Крис Уити съобщи, че само в понеделник 92 дома за пенсионери и страдащи от деменция са докладвали, че имат огнище от коронавирус.

От организацията Care England, представляваща дружествата за грижи, казаха, че около 1000 души са починали от началото на епидемията. Не се знае колко от тях са били с коронавирус, тъй като тестове в домовете не се правят, а малцина пенсионери са преместени за лечение в болница.

Баронеса Рос Алтмън, която е член на Горната камара на британския парламент, изрази загриженост от това, което се случва в старческите домове. Пред BBC тя разказа, че е разговаряла с някои от обитателите им и те споделили, че се отнасят към тях като жертвени агнета. По думите ѝ няма достатъчно персонал, тъй като или се е разболял, или не иска да рискува живота си, защото не разполага с предпазни средства. Смята се, че това е една от причините за твърде бързото разпространение на вируса в домовете.

Само в този в Есекс смъртните случаи вече са 13. Дъщеря, чийто баща е починал в него, разказа пред “The Sun”, че е получила най-шокиращото съобщение в живота си от дома. В него се обяснявало, че болестта е толкова заразна, че не позволява тялото му да бъде измито, както се прави за всеки покойник, а просто ще бъде сложено в специална торба и могат да се простят с него онлайн.

Европейските домове за възрастни: В мъглата на COVID-19

“Не успях дори да взема венчалната халка на татко и други ценни семейни бижута, тъй като на персонала не е разрешено да сваля нищо от починалите със симптоми на коронавирус”, каза покрусената дъщеря. Тя призова хората, чиито близки са в домове, да ги помолят да предадат вещите си със сантиментална стойност на персонала, за да има шанс да останат за поколенията им.

Смъртните случаи в заведенията за грижи не се включват в общата статистика на починалите от коронавирус във Великобритания. Ако това се направи, вероятно смъртността ще надхвърли 15%, изчисляват експерти. Сега е около 10%, която е сред най-високите в света. Причината е, че продължават да се правят сравнително малко тестове и се хоспитализират само тежките случаи

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес